Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårflörtad publik gick igång till sist

/
  • Al Fakir gjorde sitt bästa för att få igång stämningen och när han kör i gång Good Song från första albumet börjar det svänga ordentligt. Med symfonikernas hjälp blir det en ultrasnygg uppvisning i soulfunkdisco.Annakarin Björnström

Annons

Ja, då är Stortorget äntligen officiellt invigt. Efter ett enerverande segt invigningstal av Carina Blank, där hon kallar det nya torget Gävleskutans nya akterdäck (sörjer hon briggen Gerda, eller?) är det dags för Salem Al Fakir och Gävles symfoniorkester att spela inför den stora folkmassan på torget.

Inledningsvis går det lite trögt, Al Fakirs senaste album ”Ignore This” tillhör inte hans bästa, och det blir lite småbisarrt med vocoderrösten som kompas av stråk och blås samt rocktrummor. Förutom några fans nära scenen är det en ganska oengagerad publik, men Al Fakir gör sitt bästa för att få igång stämningen och när han kör igång Good Song från första albumet börjar det svänga ordentligt. Med symfonikernas hjälp blir det en ultrasnygg uppvisning i soulfunkdisco som låter lika bra som Earth, Wind & Fire. Astronaut bjuder på riktigt maffigt dramatiska Hollywoodstråkar och det låter bättre än på skiva.

Ändå kämpar den fyrfaldige Grammisvinnaren i motvind mot den stiffa publiken. Men i 4 O’Clock lossnar det med det där småluriga handklappet som publiken får till. Men the grand finale är givetvis låten som borde vunnit melodifestivalen istället för att komma tvåa: Keep On Walking är en hit av kollosalformat och publiken som tillhör den övre åldershalvan sveper händerna i luften och ser riktigt glada ut i stället för smått uttråkade.

Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om Al Fakir. Det här är inte den roligaste publik han mött. Jag har sett honom både på små innescener och stora musikfestivaler och då har det alltid varit bra tryck. Samma sak gäller Gävles symfoniker som lagt ner jobb på att arrangera Al Fakirs sånger för orkester och det är aningen sorgligt att enda gången det blir applådåskor är efter melodifestivalhiten.

Men både han och orkestern gör ett bra jobb, det svänger och balanserar bra mot det pampiga som en invigning ändå ska vara. En otacksam gratispublik kan han undvika och exempelvis spela på Spegeln för folk som verkligen vill se honom nästa gång han kommer till Gävle.

Salem Al Fakir med Gävle Symfoniorkester

Stortorget (Gävleskutans nya akterdäck)

5/9

Annons