Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårslaget, Persbrandt!

Kontrasten är densamma här som i en tidigare Susanne Bier-film, "Efter bröllopet". Europeisk välfärd ställd mot elände långt borta. Genom en biståndsarbetare ser vi båda världarna. Mads Mikkelsen drev ett indiskt barnhem i "Efter bröllopet". Mikael Persbrandt är läkare i ett krigshärjat land i "Hämnden".

Filmerna liknar annars inte varandra. Men genom detta större perspektiv blir frågorna som ställs mer komplexa.

"Hämnden" handlar om våld som eskalerar, i olika skala.

Ska man alltid vända andra kinden till? Är det aldrig rätt att slå tillbaka? Hur kan den svage hävda sin rätt?

Persbrandts läkare är en god och principfast man. Han räddar till exempel livet på en sjuk klanledare, en massmördare. Problemet är förstås att massmördaren kan fortsätta mörda.

Hemma i Danmark pågår krig jämförelsevis på sandlådenivå. Läkaren återvänder till ett litet samhälle där han som nyskild förälder upprätthåller en perfekt terrorbalans i förhållandet till sin sons mor.

Pojken blir mobbad i skolan. Pappa säger till rektor på skarpen. Men det är inte förrän en ny, knivbeväpnad, skolkamrat sätter skräck i plågoandarna som förtrycket försvinner.

Den nya skolkamraten är ett bistert barn vars mamma nyligen dött. Sorgen omvandlas till aggressioner som sätter mångas liv på spel. En "rättmätig" hämnd blir hans nästa steg i en upptrappning som leder till ett slags krigstillstånd också i det trygga danska landsbygdslugnet där vindkraftverken snurrar så stilla vid horisonten.

Jag tycker bäst om Susanne Biers allvarliga filmer. Som här, när hon med Brecht-tyngd spetsar till och belyser en etisk konflikt – utifrån det i sig starka dramat om två skolpojkars ödesväg.

Berättelsen i "Hämnden" är en båge som spänns och spänns och spänns. Ända fram till Oscarsgalan får man hoppas. Den blir en svårslagen nordisk kandidat i kategorin Bästa utländska film.