Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att få tillbaka pengar för biljetter

17-åriga Polina Björk från Gävle såg fram emot att se favoritbandet på Peace & Love.

Sara Lundberg från Sandviken sparade hela vintern för att ha råd med sitt festivalpass.

– Chanserna att få tillbaka pengar är ytterst små, säger konsumentvägledare Anna Mähler.

Ungefär 9 000 personer har köpt biljett till den nu konkursade Peace & Love- festivalen. Polina Björk byggde sina sommarplaner kring en efterlängtad konsert med det amerikanska bandet Paramore. Biljetten fick hon i födelsedagspresent. Nu är de cirka 1 000 kronorna som endagsbiljetten kostade troligtvis förlorade.
– Hade jag fått tillbaka pengarna hade jag kunnat åka till Köpenhamn och se dem där. Nu kommer jag ingenstans, för jag har inga pengar. Det känns riktigt, riktigt surt, säger hon.

Andra har lagt ut betydligt större summor på biljetter för hela festivalen och boende. Men de finns en liten, liten chans att få tillbaka pengar.
Enligt Anna Mähler på Konsument Gästrikland anger konkurslagstiftningen i vilken ordning konkursförvaltaren ska betala skulderna. Löner går först och sedan så kallade leverantörsfodringar. Då ska man själv höra av sig med ett krav till konkursförvaltaren.
– Man måste kunna styrka att man har köpt biljett. Men troligtvis får du inga pengar eftersom skälet till konkursen är att det saknas pengar, säger hon.

Det finns dock en kategori biljettköpare som har större chanser. Den som har betalat biljetten med ett kreditkort har nämligen skydd i konsumentkreditlagen.
– Då ska man vända sig till banken och visa att man har köpt biljetten med kreditkort. Men det är sällan ungdomar har kreditkort, säger Anna Mähler.
Får man tillbaka hela summan då?
– Det får man prata med banken om.

17-åriga Sara Lundberg hade ett festivalpass med camping för hela festivalen. Efter en Coop-rabatt gick den på 1 600 kronor.
– Jag ska kolla med banken om jag får tillbaka något. Om inte är hela sommaren förstörd, säger hon.

Biljettåterförsäljaren Biljett Nu gick på onsdagen ut med att den som handlat sin Peace & Love-biljett hos dem kommer att få pengarna tillbaka. Hur många det rör sig om kunde företaget inte svara på.

Den som har köpt eller bokat boende eller resa gör klokt i att kolla avtalet. Har man köpt en ombokningsbar resa går den att använda vid ett annat tillfälle.