Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att ordna laglig racing

I Sandviken vill Niklas Källström, pappa till Marcus som miste livet på Gävlevägen, få till en racingbana där motorintresserade ungdomar under ordnade former kan tävla mot varandra.

I Hofors ordnas en gång om året ett lagligt dragracinglopp med street-bilar.

Annons

De senaste fem åren har det ordnats dragrace i Hofors i samband med Bessemerfesten, först i Uffe Borbos regi och nu senast med Ironville Cruisers som arrangörer.

En ansökan ligger för närvarande inne hos länsstyrelsen för få tillstånd för en tävling på Böle industriområde även i år.

– Det behövs genom att vi måste stänga av en allmän väg och leda om trafiken under några timmar, berättar Rolf Lindberg, vice ordförande i Ironville Cruisers.

Kommunen har redan gett sitt godkännande, men länsstyrelsen har sista ordet och ska prata med polisen och räddningstjänsten först.

– Under själva dragracet har vi kontakt med räddningstjänsten hela tiden så att vi kan bryta tävlingen om de behöver göra en uttryckning, berättar Rolf Lindberg.

Intresset för det lagliga dragracingloppet brukar vara enormt. Det lockar många deltagare och en stor publik i alla åldrar.

Men föreningen har inte tagit steget att försöka få till en bana där man resten av året skulle kunna köra lagliga lopp.

– Vi har diskuterat mycket inom klubben och visst är det drömmen att ha en bana i Hofors, men i dagsläget finns inget naturligt ställe för en sådan, säger Rolf Lindberg.

I sådana fall skulle det behöva ske en nybrytning av väg – något som kan kosta flera miljoner.

– Det blir för stora pengar helt enkelt. Hofors kommun har inte råd.

Rolf Lindberg tror dock att en laglig bana vore bra för att få bort dem som okynnesåker från vägarna.

– De här ungdomarna har ju ett oerhört stort intresse men ingenstans att ta vägen. Kan man få till en anläggning i Sandviken vore ju det väldigt bra.

I Sandviken har tekniska kontoret som första steg bjudit in Niklas Källström, som har startat en insamling till en racingbana, för en dialog.