Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att ta tillbaka miljoner

Gävle kommun får svårt att ta tillbaka Furuviksparkens felaktigt avskrivna skuld på 6,5 miljoner kronor. Det framgår av en skriftväxling mellan parkens nya ägare Parks and Resorts och kommundirektör Göran Arnell.

Efter överklagande av tre oppositionspolitiker kom förvaltningsrätten fram till att P&R gynnats på ett olagligt sätt när den gamla skulden – då omvandlad till ett aktieägartillskott – skrevs av i samband med att Furviksparken fick sin nya ägare.

Efter domen, och inför det väntade kravet på att affären nu ska regleras i efterhand, har Göran Arnell begärt ett besked om hur P&R ser på den situation som uppstått.

Av svaret från företagets vd Jan Roy framgår tydligt att P&R inte frivilligt tänker gå med på att göra någon återbetalning. Jan Roys inställning är att företaget aldrig accepterat eller gått med på att ta något ansvar för aktieägartillskottet och den uppgörelse som Gävle kommun gjorde med den tidigare ägaren till Furuviksparken, Furuvik Management AB (FMAB).

”Det är alltså inte riktigt, såsom domstolen synes göra gällande, att P&R skulle ha berikats genom eftergiften av tillskottet”, skriver han.

Som upplägget var i affären mellan Gävle kommun och FMAB fick bolagets ägare inte plocka ut någon vinst ur företaget innan skulden till kommunen var betald. Dock med det uttryckliga undantaget att koncernbidrag inte skulle betraktas som utdelning.

Jan Roy menar att Gävle kommuns fordran redan i och med det var satt ur spel. Detta eftersom FMAB utan att bryta mot avtalet kunde göra sådana dispositioner att Gävle kommun förhindrades att ta tillbaka sina pengar.

Av skriftväxlingen framgår att P&R bekräftar Gävles kommunlednings syn på kravet på återbetalning. Nämligen att de investeringar som företaget lovat göra i Furuviksparken med råge uppväger eftergiften av kommunens fordran.