Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att upptäcka mobbare

Kerstin Clarström är kurator på Borgarskolan. I hennes jobb träffar hon ibland unga människor som utsatts för kränkningar via nätet.

Annons

Varför tror du nätmobbning förekommer?
– Jag tror att mobbning är något som tyvärr alltid förekommit och eftersom ungdomar idag har så mycket kontakter med varandra via nätet,  är det naturligt att kränkningarna följer med även dit.


Hur kan det ha blivit så stort?
– Att det blivit så pass vanligt förekommande kan säkert bero på att allt går så snabbt på nätet, man kastar ur sig något som kanske inte är så genomtänkt, trycker på knappen och vips är elakheten levererad. Det skrivs nog mycket dumt som avsändaren aldrig skulle vilja säga direkt till mottagaren. Många gånger skrivs kanske inte namnen på offren ut, åtminstone inte i sin helhet, men alla involverade och särskilt offret vet ändå vem som avses. Ibland skriver avsändaren inte heller ut sitt namn – det är lätt att vara dum när man inte behöver stå för det.


Hur upptäcker man mobbning på nätet?
– Det här är en värld som många föräldrar och vi andra vuxna nog inte har så stor insyn i och det kan därför vara svårt att upptäcka nätmobbning. Det behövs att någon berättar för oss vad som pågår, något som vi vid läsårsstart också uppmanar alla våra nya elever att hjälpa oss med.


Hur arbetar ni på skolan mot nätmobbning?
– Självklart är mobbning, både direkt och via nätet, något som vi på skolorna inte accepterar och vi gör vad vi kan för att komma tillrätta med problemet.
– Mycket av nätmobbningen sker ju på fritiden och det gör vårt arbete än svårare, men naturligtvis påverkar det utsatta elever även under dagen i skolan. Vet vi vilka mobbarna är pratar vi med dem oavsett om trakasserierna sker direkt eller på nätet och ibland kontaktas även föräldrarna.


Har du någon gång polisanmält ett mobbningsfall?
– Jag har under hösten varit med och gjort ett par polisanmälningar angående kränkningar på nätet och jag har också varit i kontakt med ”Nattstad” och ifrågasatt deras ansvar i den här frågan. Tidigare har jag också kontaktat Facebook angående trakasserier där.

Definition av mobbning:
En upprepad negativ handling då någon eller några medvetet och med avsikt tillfogar eller försöker tillfoga en annan person skada eller obehag, det kan innebära såväl verbal som fysisk kränkning och givetvis också kränkning på nätet.

Mer läsning

Annons