Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveaskog avvaktar efter naturvännernas larm

Skogsbolaget avvaktar med att hugga ner skogen efter Naturskyddsföreningens protester. "Vi låter vår expert titta närmare på det här innan vi går vidare", säger Bruno Bystrand, ansvarig chef på skogsbolaget Sveaskog.

LÄS MER: Naturvänner vill stoppa avverkning vid Kungsberget – "Urskogen hotas!"

Planen var att Sveaskog skulle såga ned träden vid gränsen till reservatet på Mombyåsen redan under första halvåret.

Men bygget av vindkraftverk i trakten fördröjde planerna.

Under våren kom så propåerna från de aktiva i Naturskyddsföreningen.

Bruno Bystrand, tillförordnad resultatområdeschef på Sveaskog:

– I det här fallet har vi besökt intilliggande skogsområden, vi har kontrollerat om det finns höga naturvärden och vi har inte hittat att naturvärdena skulle vara så höga, säger han.

Han framhåller att skogsbolaget kommer att avvakta den undersökning som Skogsstyrelsen eventuellt kommer att göra efter Naturskyddsföreningens begäran.

– Vi går inte heller vidare och avverkar de här områdena innan vi har tillsatt lokala experter som får titta närmare på de här områdena. Vi får se om det finns naturvärden som vi har missat eller som vi ska behandla på annat sätt, säger Bruno Bystrand.

Han säger att det är "jättebra" att Naturskyddsföreningen uppmärksammar områden "där det kan finnas värden".

Naturskyddsföreningen menar att det påverkar fuktighet och ljus och annat i miljön i reservatet om kringliggande områden avverkas. Vilken betydelse har såna argument för er del?

– Generellt sett gör vi inte zoner kring reservat. De skulle ju i så fall hela tiden utökas. När man bildar reservat ska man se till att det är så stort att det i sin helhet blir skyddat.

Hur länge kan ni avvakta?

– Tills vi har något att bygga besluten på. Jag kan tänka mig att våra specialister tittar på området senare i höst. Jag har svårt att se att vi hinner ta beslut innan oktober.

Bruno Bystrand förnekar att bygget av vindkraftverken påverkat beslutet att avverka.

– Vi skulle ha avverkat oavsett vindkraftverk. Däremot har vi inväntat vägbyggnation så vi kommer att utnyttja de byggda vägarna. Annars hade vi byggt vägar själva.

På det här sättet blir det lite billigare för er?

– Ja, det är klart att det kan bli, säger Bruno Bystrand.

Arbetarbladet har sökt företrädare för Skogsstyrelsen vars distriktchef har semester.

En av Skogsstyrelsens konsulenter, Lena Samuelsson i Bollnäs, säger att man för tillfället har "väldigt tunt med folk" som har den kompetensen att inventera nyckelbiotoper.

– Det vore sorgligt om de hinner avverka innan vi har hunnit göra en inventering, säger hon.