Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveaskog missbrukar forskningsresultat

Annons

Sveaskog är statens eget skogsbolag och äger 13,5 procent av den svenska skogen. Bolaget brukar framhålla sig självt som föregångare i fråga om naturvård i skogen.

På Sveaskogs hemsida kan man sedan den 13 juli läsa följande text: ”Skogarna i nordvästra Dalarna har särskilda artvärden, även i produktionsskogarna. Här finner vi en rödlistad art på varannan låga vilket är unikt för stora delar av landet. Det visar en vedsvampinventering som Artdatabanken och Skogsstyrelsen gjort på uppdrag av Sveaskog.” Sveaskogs slutsats lyder: ” Resultaten visar bland annat att rödlistade vedsvampar är så vanliga att de inte kan användas för att identifiera skogar med höga naturvärden så som nyckelbiotoper.”

Varför är det intressant för Sveaskog att offentliggöra detta?

Stefan Bleckert är ansvarig för naturvården på bolagets skogar och för denna information på hemsidan. Genom att lägga ut detta pressmeddelande missbrukar han forskningsresultat. Resultaten är inte publicerade. Därför kan vi inte avgöra hur rätt eller fel han har i pressmeddelandet. För att man ska kunna bedöma vad inventeringen visar måste den publiceras och utsättas för granskning. Att gå ut med ett sådant här kort och svårtolkat pressmeddelande på hemsidan i förtid är ett allvarligt brott mot den sanningssträvan som god forskning alltid eftersträvar. Risken för feltolkningar är överhängande.

Vi befarar att en mycket bakvänd tolkning av pressmeddelandet kommer att spridas inom skogsnäringen: ”Eftersom vi behöver virke och har bestämt oss för att dessa skogar är produktionsskogar som vi ska hugga ner, måste rödlistan och nyckelbiotopdefinitionen vara felaktiga och sakna betydelse.”

En rimligare tolkning av undersökningens resultat vore: ”Eftersom dessa skogar innehåller så många rödlistade arter är de nyckelbiotoper och ska inte avverkas. Det var fel att kalla dem produktionsskogar. Vi måste ändra vår klassning om bolaget ska kunna kallas naturvänligt.

Stefan Lövén och ansvariga ministrar! Tillrättavisa Stefan Bleckert och Sveaskogs ledning. Se till att de följer god vetenskaplig sed och sköter naturvården väl. Det är ni som bestämmer över bolaget.

Anders Delin och Viktor Säfve, Skydda Skogen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel