Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveland toppar listan

1. (ny) Maria Sveland
Författare som prickade in det bistra och dunkla samhällsklimatet på pricken i en debattartikel i Dagens Nyheter i onsdags. Varför är människor så rädda för att kallas politiskt korrekta? Läs hennes skarpa iakttagelser – som också ger en bakgrund till Benkefejden.


2. (ny) Drottningen
Den riktiga alltså, det vill säga byggnaden som var tänkt att bilda kulturpar med Kungen men nu är rivningshotad. Drottningen är också Sandvikens motsvarighet till Sjömanskyrkan som vi förstås inte längre kan föreställa oss Gävles stadsbild utan. Lär av det.

3. (ny) Jonas Kjellgren
Vi älskar gästrikekonstnären som rör sig fritt mellan skräckfilm och abstrakta teoretiska begrepp. Nu har han packat en kulturkoffert med en turnerande konstutställning där skulpturerna är thrillerfigurer i ett sällskapsspel. På väg till skolorna i Gävleborg, grattis elever!

4. (ny) Carina Bodström
Vi älskar gästrikekonstnären vars naivistiskt lantliga måleri kommenterar människors utsatthet i hela världen. Fukushima är ju också någons hembygd, påminner Bodströms nya utställning som innehåller många japanska motiv. Ses i Sandvikens fina konsthall.

3. (1) Överklass-safari
Uppmärksammad protest mot orättvisor. Men arrangören, Förbundet Allt åt alla, fortsätter sina aktiviteter med annat okynnigt också, bland annat i nätverket Tillbaka till framtiden – som parallellt med Reinfeldts aktuella toppmöte Northern Future Forum fixade en motspänstig aktionsvecka med föredrag och manifestationer. Paroll: ”Vi strävar efter en progressiv framtid där basinkomst och arbetstidsförkortning är två självklara faktorer. Sänk arbetstiden, stärk fritidslinjen!”


Ut från listan: Hemslöjd (2), 150-åringen (3), 100-åringen (4), Eija Hetekivi Olsson (5).