Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Olof bestals på antik myntsamling

En antik myntsamling värd över 1 miljon kronor
stals i Sandviken natten till i söndags. När Sven Olof Zachrisson kom hem mitt i natten upptäckte han att någon hade brutit sig in och tagit mynten som är upp till 2 400 år gamla, och oförsäkrade.


– Jag satte mig bara och grät, säger han.

Med största sannolikhet är det frågan om ett beställningsjobb. Någon måste ha vetat var myntsamlingen fanns.

– Är det någon som har suttit här och flinat och varit trevlig, kanske någon jag har skickat julkort till? Det är det jävligaste. Gamla pengar skiter jag i i det här fallet, men att någon har gjort det här mot mig. Det känns som att någon har pissat mig rakt i ansiktet, säger Sven Olof Zachrisson bedrövat.

Sven Olof Zachrisson är den man som 1989 hittade en stor del av den legendariska Storsjöskatten, som legat gömd på botten sedan 1650 då en båt med skattepengar från Österfärnebo förliste. Delar av skatten hittades redan 1889, och ett av de mynt som bärgades då fanns i Sven Olof Zachrissons ägo till i går. En endalers myntplåt i koppar.

Men i övrigt har Sven-Olof Zachrisson inte intresserat sig för mynt från den tiden.

– Jag ville inte att någon skulle kunna anklaga mig för att ha stulit ur skatten. Det där lämnade jag ifrån mig alltsammans. Det jag har samlat på har varit fram till vikingatidens slut, säger han.

Enligt polisanmälan skedde stölden någon gång mellan nio på kvällen och tre på natten, då Sven Olof Zachrisson var hemma hos en bekant. I går gjorde polisen en teknisk undersökning hemma hos honom, och knackade dörr hos grannarna.

Det mest värdefulla som stals var 150–200 guld- och silvermynt från det antika Grekland, Romarriket och vikingatiden, det äldsta från omkring 400 före Kristus och de yngsta från vikingatidens slut runt 1066.

Dessutom fanns ungefär lika många mynt från senare tider.Vad mynten är värda i kronor är Zachrisson osäker på.

– Jag vet inte. Jag gav 15 000 för en Olov Skötkonung för 20 år sedan bara som exempel, slaget år 995 i Sigtuna. Det finns tre sådana i privat ägo. Jag hade den finaste. Lågt räknat en miljon, mycket lågt räknat, säger han.

Sven Olof Zachrisson bor ensam i ett hus i Sandviken och har aldrig kommit sig för att skaffa någon försäkring utöver den vanliga hemförsäkringen.

Den ger knappt någon ersättning för den stulna myntskatten.