Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Wernström ger inte upp kampen

Sven Wernström är respekt. Arbetarförfattaren som skrivit ungdomsromaner med orubbligt klassperspektiv, däribland den legendariska serien ”Trälarna”.

De radikala skildringarna av samhällets utveckling från medeltiden in i vår tid gjorde honom till idol bland 1970-talets revolutionärer.

Han har hunnit blir 87 år. Fortfarande verksam. Fortfarande lika engagerad och lika orubbligt på de svagas sida. Aktuell med en ny bok!

Den slår hårt mot kärnkraften. Handlingen utspelar sig som titeln säger ”tusen år efteråt”. Civilisationen är raserad. De atomsopor vi lagrat har börjat läcka. Människor bär strålningsvarnare som armbandsur men lever stenåldersliv bland raserade husmurar på en plats som en gång hette Stockholm.

En samhällsgemenskap börjar åter formas. Men den här gången ska det ske utan kapitalister. Ja, ni hör, Wernström håller benhårt i principerna enligt texten i Internationalen: ”Störtas skall det gamla snart i gruset./Slav, stig upp för att slå dig fri!”. När den initiativrika ynglingen Jok kränger möblemang som han grävt fram ur ett gammalt Ikea-varuhus, får han omedelbart stå med skammen på ett stormöte.

Romanen är alltså ingen dystopi i egentlig mening, utan nog det närmaste historiematerialistisk fantasy man kan komma. Fast Wernström, socialdemokrat, ser sin bok som en varning. Vi måste ändra på de maktförhållanden som gör att risken för en kärnvapen- och kärnavfallskatastrof finns, säger han i ett efterord.

Läsarens följeslagare genom framtidens Stockholm är centralfiguren/historieläraren Bore och avsikten förstås att visa hur absurt dagens samhälle är. Wernström bryr sig dock försumbart om vetenskapliga och tekniska fakta vilket förtar effekten i fiktionen. Själva grundscenariot har ju trots allt viss trovärdighet.

Jag vet inte om berättelsen riktar sig till ungdomar eller vuxna men lite barnsligt gullig är den allt i sin stora folkbildningsnit.

Inga Wernström, Sven Wernströms jämnåriga hustru, har gjort bokens kraftfulla omslagsbild.

I 3000-talets Sverige räknas folk som giftasvuxna vid sextio. Medellivslängden har avsevärt förlängts. En inte otänkbar utveckling att döma av paret Wernström.