Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Wirfelts banbrytande lösningar utvecklade Sandvik

SVEN WIRFELT, Sandviken, som avled 16 november i en ålder av 86 år.

Annons

Sven Wirfelt föddes i Nässjö, tog studenten i Jönköping och avlade civilingenjörsexamen, maskinteknisk linje, vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1948. Efter arbete hos Sundstrand Machine Tool i USA och Scania-Vabis i Södertälje anställdes Sven Wirfelt 1953 av Sandvikens Jernverk för att leda dåvarande Coromantverktygs produktutveckling av hårdmetallverktyg för metallbearbetning. Resurserna var små och verksamheten låg under nedläggningshot. Under Svens ledarskap utvecklades företaget och Sandvik Coromant introducerade 1957 den så kallade vändskärstekniken, vilken väsentligt förenklade kundernas verktygsbyten. Denna teknik gav Sandvik Coromant ett viktigt försprång på marknaden. Svens arbete inom Internationella Standardiseringskommittén, ISO, bidrog också till detta.

Sven ledde framgångsrikt Sandvik Coromant fram till 1967 och ville sedan lämna det alltmer administrativa arbetet och koncentrera sig på produktutveckling. Så kom Sven att under många år därefter vara idégivare till flera banbrytande produktlösningar, inte minst för att möjliggöra automation hos kunden, och han kom härigenom att bidra till den internationella verkstadsindustrins ökade möjlighet till rationell produktion.

Sven levererade inte bara geniala verktygslösningar utan tänkte dessutom alltid igenom hur själva verktyget skulle tillverkas. Inte sällan ledde detta också till idéer om nya maskinkonstruktioner som bara kunde åstadkommas genom att företaget självt tillverkade dessa maskiner. Sven har genom sina insatser otvetydligt lagt flera av de viktigaste grundstenarna på vilka Sandviks framgångar vilar.

Sven belönades med IVA:s guldmedalj 1981 för sitt banbrytande tekniska utvecklingsarbete. Även efter sin pensionering, sysslade Sven med att hitta produktlösningar till allehanda områden som hopfällbar vedkap, vertikalgrill, ljusstöpningsmaskin, bokläsställ för sängläsande och så vidare.

Vid sidan av sin tekniska kombinationsförmåga hade Sven samma kunskap vid spisen där kulinariska anrättningar fick hans signum.

Den klokhet och skarpsynhet som präglade Svens lågmält framförda synpunkter fanns det anledning för alla att lyssna noggrant till. Han var också en person som vann mycket stor respekt och beundran i vida kretsar. I ett tal i Sandvikens kyrka sade Sven: ”Det är med genuin tillfredsställelse och med största tacksamhet man tänker tillbaka på de många tillfällen av närmast euforisk lycka man upplevt då man arbetat tillsammans i ett gäng djupt engagerade människor och stegvis arbetat sig fram till lösningen på ett problem.” Han har också sagt: ”Vad har då en gammal tekniker att säga om livet. Jo, att han känner sig mycket, mycket liten inför livets mysterium”.

Vi är många som har anledning att känna stor tacksamhet för Svens insatser för Sandviks utveckling och som kommer att bevara Svens minne i de ljusaste färger.

Vi är ännu fler som har anledning att minnas Sven för hans vänskap, generositet och omtanke.

Närmast anhöriga är hustrun Margit och sönerna Bengt, Hans och Claes med familjer.