Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Wollter tilldelas Leninpriset för sin "kulturkamp mot kapitalismens hisnande barbari"

Skådespelaren – och tidigare Gävlebon – Sven Wollter tilldelas Leninpriset för sin "kulturkamp mot kapitalismens hisnande barbari". Motiveringen framhåller att Wollter ständigt har höjt sin röst mot klassamhällets orättvisor. I Robin Hoods anda.

2018 års Robespierrepris går samtidigt till serietecknaren Henrik Bromander som sägs ha "dissekerat manlighetens mörkare sidor".

Prissummorna ligger på 100 000 respektive 10 000 kronor.

Priserna delas av Jan Myrdalsällskapet som en årlig donation av dess initiativtagare, hotelldirektören Lasse Diding som också finansierar Jan Myrdalbiblioteket i Varberg.

Priserna brukar lika årligen väcka kritik. Inte alla utsedda har accepterat utmärkelsen. Författaren Susanna Alakoski tackade nej för att hon "inte ville förknippas med totalitära ideologier".

"Kombinationen Myrdal-Lenin ansåg jag vara ett oöverträffat bräckjärn mot den liberala hegemonin i svensk idédebatt", försvarade sig Diding mot kritiken i ett blogginlägg 2015.

Leninpriset har tidigare gått till bland andra Maj Sjöwall, Jan Guillou, Sven Lindqvist, Mattias Gardell, Roy Andersson, Mikael Wiehe och Maj Wechselmann.

Förra årets pristagare var filmaren Stefan Jarl som inte tvekade att komma till ceremonin i Varbergs Teater. "Jag ser stipendiet som en uppmuntran till mitt fortsatta arbete, som genomsyras av tre grundläggande värderingar: frihet, jämlikhet och broderskap", sa han i sitt tacktal.

Sven Wollter gläds också åt priset. "Herregud, jag visste inte att det var så mycket pengar", kommenterar han i en intervju med Hallands Nyheter. I år sker prisutdelningen 21 april.

Hela motiveringen lyder:

"Leninpristagaren Sven Wollter har under ett liv fyllt av kulturkamp mot kapitalismens hisnande barbari, med oöverträffad konstnärlig kompromisslöshet och i Robin Hoods och Lenins anda, ständigt höjt sin omisskännliga röst mot klassamhällets orättvisor. I otaliga roller på scen och på film har han, med en bredd och ett djup som få andra, med rätta blivit mångfaldigt prisbelönt och brett älskad av svenska folket. I sitt livsverk genomsyrat av förnuft och känsla har denne omutlige kommunist, konstnär och världsförbättrare ständigt befunnit sig i stormens öga där konstens och politikens vägar korsats för att där utmana makten och överheten."   

(AB-TT)