Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk mat från Sveriges bönder räddar miljön

Annons

Centerpartiet vill satsa på det miljövänliga svenska jordbruket och göra upp med socialdemokraternas prispressarpolitik. Under de år som Socialdemokraterna suttit vid makten har jordbrukspolitiken bara handlat om att mat ska vara så billig som möjligt. Hur den har producerats och av vem har alltid varit underordnat kravet på lågt pris. Det har tvingat fram storskaliga jordbruk som varit tvungna att använda mycket bekämpningsmedel och handelsgödsel för att klara av att producera så mycket mat som möjligt till ett så lågt pris som möjligt. Att vända den utvecklingen kräver vilja och kunskap från oss politiker och tålamod från landets bönder.
Med mer svensk mat och miljösmarta matval förbättrar vi miljön.
Under perioden 1980 - 1995 låg importen av Matkonsumtion runt 25 procent, 2008 var motsvarande siffra nära 45 procent. En tredjedel av vår mats påverkan sker alltså utomlands.
Vi måste vända den trenden och istället för att importera miljöproblem ska vi
exportera miljölösningar!
Det finns gott hopp. Det finns bönder som vill och vågar satsa på framtiden och efterfrågan på Lokal Mat med känt ursprung ökar. Centerpartiets och regeringens Vision om "Matlandet Sverige" har som mål att lyfta blicken hos alla beslutsfattare och Matföretagare för att se möjligheterna.
Världen befinner sig vid ett vägskäl där möjligheterna för oss som nation är enorma. Den globala uppvärmningen kräver en omställning till förnybar energi. En växande befolkning och ett ökat välstånd kräver enligt FN att världens matproduktion ökar med 70 procent under de kommande 40 åren!
Vi har en potential och en chans som vi inte får missa! Jag vill jobba för Svensk Livsmedelsproduktion och skapa möjligheter för landets alla matföretagare. Stimulera och underlätta framväxten av regionala resurscentra för Livsmedel. Ge barn och elever god kunskap om matens ursprung! Tillse att god och nyttig Mat serveras på våra offentliga inrättningar. Jobba fram en Livsmedelsstrategi för landet med tydliga mål och åtgärder.
Visionen om Matlandet är bara början på ett stort och viktigt arbete för att Du och Jag ska kunna välja vilken Mat vi vill äta, hur djuren ska ha det och hur landskapet ska se ut!
Karin Ånöstam
Riksdagskandidat
Gävleborg ( C )

Mer läsning

Annons