Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk progg som värmer själen

När Abramis Brama gör sin första spelning i Gävle på fem år görs det med stil. Tambourinespelande vokalisten Ulf Torkelsson, kvällen till ära klädd i vit kostym, har en stark och behaglig stämma som överensstämmer väl med hans energiska scennärvaro.

I ett virrvarr av lockiga svettdrypande kalufser får den semi-glesa, men hängivna, skaran besökare svängig proggrock på svenska med blytunga riff och retrokänsla serverat på silverfat. I material som "Smakar söndag", "Kejsarens nya kläder", "Kylan kommer inifrån", "Säljer din själ" samt "Vaggar mig till ro" och "Enkel biljett" från senaste plattan som släpptes tidigare i år visar de här snubbarna att det inte är en slump att de står här ikväll.

Att de inte tummat på sin musikaliska vision under sina snart 20 år som band, och att faktumet att publiken skippat amerikansk thrash för att istället samstämmigt vråla med deras texter gjort ett mycket medvetet val.

Vid sidan av Torkelsson är det basisten Mats Rydström som utmärker sig mest med sin fantastiska inlevelse och sitt krossande driv. Att se ett som band älskar vad de gör i en mysig Gasklocka en natt i augusti är magiskt, och lämnar en varm känsla i hjärtat ett bra tag efteråt.