Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk välfärd har monterats ned med över 1000 miljarder kronor.

Den svenska Alliansregeringen har monterat ned den svenska välfärden med över 1000 miljarder på bara knappt 7 år.
Detta har genomförts med ständiga skattesänkningar som till 80% har gynnat den tiondelen i Sverige som tjänar allra mest. Här kommer hela listan: Jobbskatteavdrag: 71,0 miljarder, sänkt pensionsskatt: 5,3 miljarder, slopad förmögenhetsskatt: 7,0 miljarder, sänkt arbetsgivaravgift: 7,5 miljarder, sänkt AG-avgift för unga: 15,6 miljarder, sänkt bolagsskatt: 16,0 miljarder, slopad statlig fastighetsskatt: 17,0 miljarder (13 miljarder in i kommunala avgifter), slopad avdragsrätt för fackföreningsavgift: 4,0 miljarder, sänkt restaurangmoms: 5,3 miljarder, RUT-avdrag: 2,3 miljarder, ROT-avdrag: 14,6 miljarder – totalt: ca 152 miljarder kronor per år varav ca 120 miljarder har gått till rikaste tiondelen i Sverige – vi andra (90%) har fått dela på ca 32 miljarder.

Det har genomförts med ständiga utförsäljningar av våra gemensamma tillgångar i form av skolor, sjukhus, vårdcentraler, äldreomsorg, apotek, Stockholm OMX, Vin & Sprit, Telia mm som oftast slumpas bort för spottstyvar och sedan säljs vidare med 4-500% vinster. Senaste exemplet är Wallenbergs riskkapitalbolag IGC och Priveg som 2010 köpte 24 statliga apotek av Göran Hägglund för 225 miljoner (under 10 miljoner per apotek), och som nyss sålde dessa apotek vidare för 600 miljoner, en vinst med 375 miljoner på bara 3 år – inte dåligt.

Och det har genomförts med ständiga attacker på Sveriges löntagare som försämringar av A-kassan, försämringar av arbetsrättslagstiftningen som LAS, MBL och på arbetsmiljöområdet.
Villkoren för att kunna få A-kassa har skärpts så pass att 500.000 människor har lämnat a-kassorna sedan 2006. Folksam kom nyligen med en rapport som säger att allt fler äldre tar ut pension i förtid istället för a-kassa, vilket gör att färre och färre bidrar till de totala pensionsinbetalningarna vilket kan få förödande konsekvenser i framtiden. Egenavgiften till a-kassan höjdes dramatiskt 2007 särskilt för LO-anslutna som i vissa fall har fått en höjning från 300,- kr i mån till långt över 700,- kr i mån. Senast taket i a-kassan (680,- kr per dag) höjdes var 2002 – under 11 år har de arbetslösas ersättning stått still. En handelsanställd arbetslös på heltid har missat ca 6000,- kr per mån i förhållande till den med ett heltidsjobb på de 11 åren (löneökningarna under samma period). Idag får bara ca 15% ut 80% i a-kassa, resten får ut mindre än 80% pga att de slår i taket på 18700,- kr per mån före skatt. Många fackförbund har sett till att skaffa tilläggsförsäkringar för sina medlemmar som fyller på ersättning under en viss period, oftast 100-200 arbetslöshetsdagar. Man införde också 2 extra karensdagar vid arbetslöshet med motiveringen: ”För att öka incitamenten för redan sysselsatta att undvika mellanliggande arbetslöshetsperioder i samband med arbetsbyte bör ytterligare två karensdagar införas”…….. tydligare än så kan knappast en cynisk människosyn formuleras.

Totalt under regeringens mandatperioder har välfärden dränerats på ca 1000 miljarder kronor (det motsvarar ca 3 gånger den totala kostnaden för svensk sjukvård under ett år) – och vi går runt och undrar varför äldres bajsblöjar vägs, varför människor dör i väntan på vård, varför människor dör utan att få en ambulans, varför våra barn går ur skolan med underkända betyg, varför vi har potthål i vägarna, varför skolor går i konkurs, varför medicinen blir dyrare och svårare att få tag i, varför tågen blir stående, varför anhöriga till boende på äldreomsorgen tvingas betala för renovering av golv som den anhöriga har kissat ned i sin ensamhet, varför upprör sker i Stockholms förorter, varför andelen med försörjningsstöd ökar i vissa kommuner med över 150%, varför miljonprogrammen förfaller – ja, listan kan göras hur lång som helst.

Tänk efter nästa år vid valet – vill vi ha det så här?? Eller kräver vi en förändring?? Det är bland annat du som väljer vägen framåt då.


Poul-Erik Jensen, Gävle