Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska lärosäten behöver stöd

Företrädare för Blekinge, Dalarnas, Gävleborgs och Jönköpings län har i ett brev till utbildningsminister Jan Björklund ifrågasatt den minskning av anslag som sker till högskolorna i länen.

Som företrädare för Alliansen vill vi klargöra vår syn på situationen. Det är tydligt att de svenska lärosätena nu står inför flera utmaningar som kan komma att förändra det svenska högskolelandskapet. Några av utmaningarna beror på att politiken läggs om, medan andra utmaningar följer av demografiska faktorer.

Alliansregeringen tar den ungdomsarbetslöshet som företrädarna för länen belyser i sitt brev på stort allvar. Vi har genom en rad reformer aktivt arbetat för att förbättra ungdomars möjligheter till jobb, bland annat genom att sänka arbetsgivaravgifterna för företag som anställer ungdomar under 26 år och införa lärlingsprovanställningar för unga. För oss är det också viktigt att de högskoleutbildningar som erbjuds för ungdomar håller hög kvalitet. Att ungdomar utbildar sig för att sedan bli arbetslösa är ohållbart.

När det gäller den demografiska utmaningen för högskolorna vet vi med oss att elevunderlagen kommer att minska drastiskt för högskolorna framöver, exempelvis kommer antalet 19-24-åringar minska med en femtedel till år 2020. De största kullarna av barn, födda på tidigt 1990-tal, har nu lämnat gymnasiet och det har resulterat i att flera gymnasieskolor runt om i landet har lagts ner på grund av minskat elevunderlag. Det är rimligt att skolor, oavsett nivå, gör anpassningar till rådande förutsättningar. När vi står inför en demografisk utmaning är högskolornas behov av anpassning uppenbara.

Svensk högskolepolitik har nästan enbart handlat om denna kvantitativa utbyggnad de senaste decennierna, medan kvalitetsfrågor fått stå tillbaka. Alliansregeringen avser att skifta fokus från kvantitetsfrågor till kvalitetsfrågor i den högre utbildningen. Det måste finnas en stark koppling mellan de utbildningar högskolorna erbjuder och de behov som finns från företagen. Att de forskningstunga universiteten och de regionala högskolorna i större utsträckning samarbetar för att vi ska kunna behålla en hög kvalitet i undervisningen är något vi uppmuntrar.

Lars Beckman (M), Riksdagsledamot för Gävleborgs län

Ann-Britt Åsebol (M), Riksdagsledamot för Dalarnas län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel