Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska löss resistenta

Huvudlössen i Sverige har utvecklat en resistens mot läkemedel, visar ny forskning från Smittskyddsinstitutet (SMI) som offentliggörs i dag.

Annons

I England, Frankrike och Danmark har man sedan flera år tillbaka dragits med motståndskraftiga löss, och forskare har länge misstänkt att även de svenska lössen har varit resistenta. Nu har man belägg för att så är fallet.
– Men det är ingenting konstigt. Förr eller senare kommer det alltid resistens, frågan är bara när, säger Johan Lindh, parasitolog på SMI.

Förra året sålde Apotekets lusmedel för sammanlagt 27 miljoner kronor, och det är just den omfattande användningen som ligger bakom att lössen nu överlistat medicinerna.
Men det finns ingen orsak att drabbas av panik menar Johan Lindh:
– Det finns andra sorters medel i dag som inte innehåller några direkta gifter utan i stället kväver lusen. Dessutom är kamning ett bra komplement för att upptäcka och få bort en del av lössen.

Forskningen har dragit ut på tiden då man har haft svårigheter att få in levande löss, men med hjälp av skolsköterskor i Stockholm har projektet till slut lyckats.

Mer läsning

Annons