Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska tsunamiöverlevare mår allt bättre

/

De svenskar som överlevde flodvågskatastrofen i december 2004 mår allt bättre. Men många har fortfarande problem till följd av tsunamin, visar en ny studie.

Annons

– Hälsoläget var relativt gott tre år efter katastrofen, men det fanns fortfarande en grupp som hade problem. Jämfört med en enkät som gjordes 14 månader efter katastrofen hade det dock skett en minskning av dålig psykisk hälsa och posttraumatisk stress, säger Per-Olof Michel, överläkare och medicine doktor vid Uppsala universitet och Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri.

Över 7 000 svenskar bedöms ha varit i det drabbade området när vågorna för snart fem år sedan drog in över Indiska oceanens kuster. 543 svenskar miste livet, nästan alla i Khao Lak i Thailand.Studien är en uppföljning av hälsotillståndet för dessa svenskar, gjord av en grupp forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala och publicerad i Läkartidningen. Enkäten gjordes senhösten 2007 och omkring 3 500 av de drabbade svarade.

Över 80 procent uppgav att deras hälsoläge var gott eller mycket gott. Nära en femtedel uppgav dock att de hade psykiska besvär som en konsekvens av katastrofen, jämfört med en tredjedel i en enkät som gjordes 14 månader efter katastrofen.
– Av alla som är med av traumatiska händelser kommer huvuddelen att återhämta sig, men det är en mindre grupp som kommer att få problem som kräver psykiatrisk behandling i form av främst psykoterapi och exponeringsterapi, där man i tanken får återgå till själva händelsen, säger Per-Olof Michel.


En tredjedel hade åkt tillbaka till tsunamiområdet och uppgav att det hade haft stor betydelse. Två procent var fortfarande sjukskrivna, en procent rapporterade att de hade allvarliga kroppsliga skador och fyra procent beskrev mindre fysiska problem.

Nio procent sade sig vara i behov av psykologiskt stöd medan sex procent uppvisade så kallade posttraumatiska stressreaktioner.
– Rent generellt mår äldre som har mer livserfarenhet lite bättre än yngre. Graden av exponering spelar också roll – om man blev tagen av själva vågen eller förlorade en nära anhörig. Tittar man på en sådan grupp är det högre siffror, säger Michel.


Mer läsning

Annons