Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar vill inte boi invandrarområden

Svenskar undviker att flytta till invandrartäta områden. Det visar två studier som presenterades på bostadsmötet i Gävle under torsdagen.
– Det leder till segregering även när det gäller inkomst och betyg, säger Matz Dahlberg, forskare.

Matz Dahlberg vid institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, vid Uppsala universitet har studerat vad som händer med majoritetsbefolkningen i ett bostadsområde när andelen invandrare ökar.

– Vi såg att det fanns en brytpunkt när andelen invandrare nådde 5 procent. Då började majoritetsbefolkningen krympa, säger Matz Dahlberg.

Majoritetsbefolkningen minskade med 4,7 procent i de områdena. Medan den invandrade befolkningen ökade med 1,3 procent. Den totala befolkningen minskade med 3,4 procent.

Majoritetsbefolkningens barn fick också sämre betyg än i andra områden och ekonomin försämrades.

– Det är en lägre sannolikhet att en som tillhör majoritetsbefolkningen flyttar in i områden som nått brytpunkten. Det man inte kan se är att de väljer att flytta ut från området.

Studiens resultat får stöd av annan forskning som också presenterades under bostadsmötet.

Roger Andersson vid IBF har tittat på hur olika kategorier flyttar. Man har också ställt frågor till infödda svenskar angående deras syn på etnisk boendesegregation.

– Det vi kan se är ett väldigt påtagligt undvikandemönster. Svenskar undviker att flytta till invandrartäta områden.

Per Strömblad vid Linnéuniversitetet har forskat om hur tilliten till andra människor påverkas i invandrartäta områden.

– Oavsett andra resurser som utbildning och ekonomi tenderar personer att ha en lägre social tillit om de bor i ett invandrartätt område.

Både infödda svenskars och invandrares tillit var lägre i invandrartäta områden. Vilka grupper personerna litade på påverkades inte.

– De litar inte mer på infödda svenskar än någon annan grupp, säger Strömblad.