Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensken – en tungviktare

Svenskarna blir allt fetare visar en ny rapport från OECD. I stället för att röra oss tillräckligt äter vi mer än tillräckligt, vilket blir till en potentiellt dödlig kombination.

Vid Folkhälsoinstitutet är man bekymrad. Med rätta. Svensk övervikt kostar samhället många onödiga kronor i form av bland annat sjukvårdskostnader och förlorade arbetstimmar. 

I dag är vår kollektiva vikt högre än någonsin. Till Ekot säger Pia Lindeskog vid Folkhälsoinstitutet att mer än hälften av alla svenskar är överviktiga eller feta, vilket är en för Sverige helt ny situation. 

Vår samtid är illa anpassad efter vår biologi. En kropp behöver motion och hälsosam mat för att hållas frisk.

I dag har många av oss stillasittande arbeten som vi måste kompensera för med att motionera. Tummar vi på det tummar vi också på vår hälsa. Det vet nog egentligen de allra flesta av oss, men trots det gör vi fel val.

Övervikt och fetma är en individuell sorg som riskerar att resultera i både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Svenskens övervikt är dock inte en privat fråga. Det är en fråga som angår oss alla. Vi betalar trots allt gemensamt för den ohälsa övervikt och fetma för med sig.  Det innebär också att det handlar om en politisk fråga av rang. För att att komma tillrätta med detta samhällsproblem krävs politiska beslut som gör det lättare att fatta rätt val för medborgarna.

Våra kost och motionsvanor grundläggs redan i tidig ålder, därför har skolan en viktig roll att fylla. I arbetsgivaransvaret, men också i arbetsgivares egenintresse, ligger att uppmuntra sin personal till att motionera.

Friskvård är en investering som på lång sikt har potential att ge utdelning i form av färre och kortare sjukskrivningar.   

Folkhälsoinstitutet tror inte på informationskampanjer. Det är klokt. Träning och god kosthållning, att säga nej till rökning och bara konsumera alkohol i måttlig mängd är livsstilsval. För att uppnå en förbättrad folkhälsa måste arbetet för att minska svenskens vikt vara både långsiktigt och kontinuerligt. 

Vad som ofta glöms bort i debatten om ohälsa och övervikt är att ohälsa i dag är en klassfråga. Låg utbildning och låg inkomst går hand i hand med en rad ohälsofaktorer. Det är ett faktum som kräver särskild uppmärksamhet. 

Vad Folkhälsoinstitutet vill se är en nationell strategi för att bromsa svenskens viktökning. Det är ett bra förslag som borde hörsammas.