Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensken och spriten

Annons

Sverker gör ett fint jobb i alla sina program. Nu senast talades det om alkohol, dess tragiska och kostsamma verkningar för människa och samhälle. Många var de som stod upp för nykterheten och faktiskt så tog man med en representant för brukare också. Munskänkarna försvarade på intet sätt missbruket av alkohol utan var mycket noga med att betona, flerfaldiga gånger, att man provar viner (och då inte sväljer dem) och att när man dricker vin så görs det i samklang med passande måltid. Här kunde Sverker kanske varit lite mer positiv till deras hantering. Det finns i vårt land idag ett utbrett missbruk av alkohol i olika former. Det finns också väl genomförda kampanjer för En vit månad, där till och med vinkällares innehavare deltar för att visa på fördelarna. En vit månad talades det också om i TV-programmet: Förslag om att ha en sådan två gånger om året fanns men gavs inga applåder. Kanske beroende på förslagsställaren eller att de flesta i publiken såg ut att vara engagerade helnykterister?
Idrottens intäkter från alkoholförsäljning är så stora att man i dagsläget inte kan klara sina ekonomiska åtaganden i vissa nivåer av sin idrott utan denna intäkt. Här borde det finnas gott om möjligheter till alkoholfria sponsorer att göra en massiv insats. Om inte annat än för att både vinst och förlust i matcher skall firas/tröstas med alkohol i någon form. Det finns alternativ.Titta bara på skidskyttetävlingarna från Tyskland. Där görs det reklam för alkoholfritt öl.
Det som borde ha fått ett väsentligt större utrymme i programmet är det ansvar som staten via Systembolaget tar. I varje butik finns ett stort sortiment av alkoholfria alternativ och fler dyker ständigt upp. Glädjande nog så fanns också förespråkare för den viktigaste och mest kostnadseffektiva metoden att minska på alkoholen med i programmet. Att förebygga alkoholskador genom att ge alternativ är oslagbart! Systembolagets alkoholfria varor och marknadsföringen av dessa är bara en del av det förebyggande arbetet som allt fler borde ta del av. Det finns ett behov av alkoholfria zoner i vår värld och det skall definitivt var zoner där barn och ungdom har sina aktiviteter. Vuxna skall tänka till och vara medvetna om att till och med spädbarn som ammas, upplever obehag om den ammande modern har druckit. Små barn är skyddslösa om föräldrarna dricker sig berusade: För inte skulle far och mor lämna sina barn till en berusad barnvakt?
Om vi alla, organiserade nykterister och vinkällar-innehavare, ser möjligheterna till förebyggande utan fördömande av bruk så skulle vi nog ha betydligt färre kostsamma alkoholskador i vår statistik. Vi kommer också att få färre alkoholrelaterade dödsfall i trafiken och färre alkoholbaserade sjukdomar. Jag tror på människans inneboende godhet och vi kan med gemensamma ansträngningar bli ett nyktrare folk.
BengtOlof Bokström
Gävle MHF

Mer läsning

Annons