Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt bärvin överraskar

Det är lätt att tro att matvin måste vara gjorda på druvor. Men inhemska bärviner har definitivt en plats. Grytthyttan Jakt har till exempel visat sig vara i det närmaste fulländat tillsammans med vilt.

lev nyligen mycket positivt överraskad när jag valde vin till maten.
Gjorde en vilträtt, en älgentrecote, med en starkt reducerad sås på rödvin kryddad med bland annat rosmarin, massor av enbär, lagerblad, kryddpeppar och rotselleri. Rörde också ner lite lingon i såsen och bjöd rönnbärsmarmelad till.
Det mest logiska skulle ha varit att välja ett kraftfullt rödvin på syrahdruvan, helst från Rhône, eller ett nebbiolovin från Piemonte. Säkra kombinationer.
Men den här gången fick det bli ett vin gjort på svenska lingon och blåbär, nämligen Grytthyttan Jakt. Och döm om vår förvåning när kombinationen var klockren, närmast fulländad!


Det till synes ganska lätta bärvinet har en kryddighet, syra och stramhet som perfekt matchar den aktuella rättens "skogiga" smak. Det blev perfekt samklang i smakupplevelsen.
Det är lätt att tro att matvin måste vara gjorda på druvor. Men inhemska bärviner har definitivt en plats. Jag ställer mig tveksam till satsningarna på vinodling, med EU-stöd, i Sverige. Det kommer knappast att kunna bli mer än en kuriositet, knappast kommersiellt bärkraftigt.


Däremot har vi här i Norden högkvalitativa, "ekologiska", skogsbär som får mogna långsamt och arombefrämjande under vår ljusa sommar. Det bör vi ta tillvara och utveckla. Här är bland annat Grythyttan ett föredöme som numera har en produktion av viner gjorda på olika bär, men även på björksav, både stilla och mousserande. Deras Skogsglögg som också görs på svenska skogsbär är utmärkt, mustig och lite mindre söt än andra glöggsorter.
Det är lätt att vara hemmablind, men vi har unika skatter att ta tillvara och utveckla användandet av. Vi har på senare år bevisat att vi kan göra lika goda, småskaligt producerade, dessertostar som fransmän och italienare. Bärviner borde kunna bli lika framgångsrika.