Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är inte bättre än så här

Annons

över. Det blev ju som det brukar – i alla tävlingssammanhang. Spelar Sverige EM eller VM i fotboll tror vi att vi ska vinna trots att allsvenskan är en fotbollsmässig bakgård. När vi är med i schlagerfestivalen är det samma sak. Vi skickar en lätt bedagad schlagerstjärna från förr, ett popband i karriärens utförsbacke eller en Wallmans Salonger-sångare och tror att vi självklart ska vinna – ja, om det inte vore för de onda före detta öststaterna (det är typ halva Europa) som gaddat ihop sig mot stackars lilla oss.

Och mycket riktigt – reaktionerna blev de väntade: Det onda östs kompisröstande fick skulden och ingen tycktes bry sig om att Charlotte Perrellis ”Hero” varken var den bästa låten, det bästa framträdandet eller den bästa showen.

I samma genre som Sveriges bidrag fanns tre andra nummer som alla var bättre än det svenska. Jag tänker på Armeniens, Greklands och Ukrainas bidrag. Framför allt var Greklands och Ukrainas riktigt bra. Snygga shownummer med låtar som var bättre än ”Hero”.

Framför allt hade de unga hungriga artister som lyckades förmedla glädje och värme till skillnad mot det betänkligt svala svenska bidraget.

Därför förlorade vi. Och därför vann Rysslands Dima Bilan. Flera bidrag i samma stil ger vad amerikanerna kallar en split vote – ungefär som när Ralph Nader ställer upp i amerikanska val och stjäl så pass många vänsterröster och gröna röster från demokraterna att republikanerna vinner valet trots att Naders väljare med stor sannolikhet hellre ser en demokratisk president än en republikansk.

Ukraina, Grekland och Armenien placerade sig som 2:a, 3:a och 4:a.

Hade något av de numren inte varit med hade förmodligen Ukraina vunnit. Det tror i alla fall jag.

Sveriges kanske sämsta textförfattarinna, Ingela ”Pling” Forsman, och sa något i stil med att Sverige minsann inte ska behöva anpassa sig till de andra länderna i Eurovisionen. Ett lika intressant som korkat uttalande. Tänk det överfört till någon annan tävling: Sveriges fotbollspelare ska minsann inte behöva anpassa sig till Spaniens när vi möter dem i EM och Carolina Klüft ska ju inte jämföra sig med utländska längdhoppare i OS.

Själv hade jag lagt min röst – om jag dristat mig till att göra det – på Serbiens undersköna bidrag, Greklands läckra partynummer, Kroatiens fina balkanschlager eller på Frankrikes coolt utsträckta långfinger till hela spektaklet.

Mer läsning

Annons