Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver bostäder – inte mera tomt prat

Annons

Miljöpartiets partistyrelse har inför årets kongress lagt en proposition på temat stadsutveckling. Bostadskrisen är en avgörande fråga för samtiden, och i synnerhet för ungdomsgenerationen. På så vis är det bra och viktigt att politiker i alla partier funderar på hur fler bostäder kan byggas. Problemet är bara att partistyrelsens proposition till kongressen helt saknar konkreta åtgärder som kan öka byggandet.

Vad bör då Miljöpartiet göra? Redan på förra årets kongress hanterades många av de skatteproblem som gör det mer lönsamt att bo kvar i för stora bostäder än att sälja och skaffa något mindre - ett viktigt steg för att öka rörligheten på marknaden och därmed få ett mer effektivt nyttjande av varje kvadratmeter. Problemet vårt parti står inför handlar snarare om en ovilja inför att bygga mycket nytt.

När en kraftig bostadsbrist ska åtgärdas går det inte att ha detaljplaneprocesser som tar uppemot två år. Regeringen Reinfeldt förkortade standardförfarandet vid planläggning något och avskaffade en av fyra överklagandeinstanser. Det var bra och nödvändiga åtgärder och vi bör nu ta fler steg i samma riktning. Ett par exempel kan vara färre samråd i arbetet med nya detaljplaner och färre överklagandeinstanser för både detaljplaner och bygglov.

Dagens bullerregler är hårda. Ska man bygga i bullerutsatta områden så krävs ofta omfattande åtgärder - med ökade omkostnader. Ibland kan bulleråtgärderna vara relativt billiga och bra att göra, men generellt sett skulle vi som samhälle tjäna på att hantera bullerfrågorna på ett högre plan än i varje enskilt bygglovsärende. Buller är ett stadsmiljöproblem och bör hanteras på den nivån. Det är dock i sig inte en lösning utan vi bör också se över bullerkraven för att öka byggandet.

Under de kommande åren behöver nästan en miljon bostäder byggas. Det ger oss en fantastisk och unik chans att läka sår i staden och bygga bort bilberoendet. Men ska vi lyckas med det så krävs det att vi som gröna tar ansvar, lyfter blicken och accepterar att vissa saker måste stryka på foten. Det är inte rimligt att försvara och bevara varje gräsplätt eller skogsdunge som någon gång använts för rekreation. Miljövinsterna av en tät och sammanhållen stad med lågt bilbehov är enorma. Att sådana städer också är kreativa platser som är trevliga både att bo i och besöka är en utmärkt bonus.

Miljöpartiet är med och styr i nästan hälften av landets kommuner. Det betyder att vi har ett stort ansvar att ta under de kommande åren av bostadsbyggande - och en del tuffa avvägningar att göra. Om bostadskrisen ska kunna lösas på ett hållbart sätt krävs ett miljöparti som är en konstruktiv kraft för byggande. Inte ett som svartsjukt värnar varje samråd och grästuva.

David Ling (MP)

kongressombud för MP Gävle och ersättare i samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons