Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bör erkänna Palestina

Annons

Har Sverige tappat rösten? Det är lätt att tro när man lyssnar på Carl Bildt i frågan om att erkänna Palestina som en stat. För trots att han svarar med en massa ord, säger han ingenting.

Sedan 1967 ockuperar Israel de palestinska områdena Västbanken och Gazaremsan. Det är självfallet olagligt. Dessutom bygger Israel bosättningar på ockuperad mark och flyttar dit sin egen befolkning . Också olagligt. Israel har annekterat östra Jerusalem och anser att det numera är en del av själva Israel. Även detta är olagligt.

Idag har fredsarbetet kört fast. Israel utökar sina bosättningar på ockuperad mark. Kränkningarna av palestiniernas mänskliga rättigheter fortsätter.
Därför har den palestinska presidenten Mahmoud Abbas tröttnat. Nu kommer han att gå till FN och begära att Palestina får bli medlem. FN-medlemskap skulle även betyda ett erkännande av Palestina som stat.

Det finns goda skäl att erkänna Palestina. Det skulle ändra förutsättningarna för konflikten fullständigt. Israel skulle ockupera en annan FN-medlem och självständig stat, inte bara ”territorier”. Det skulle ändra spelreglerna och förmodligen få ingång fredsarbetet igen.
Eftersom läget idag är låst finns dessutom inte mycket att förlora.

Enligt folkrätten har Palestinierna rätt till självständighet. Det har alla folk. Men för att kunna erkännas som en stat bör de uppfylla tre saker; ha ett territorium, ha ett folk och ha myndigheter med effektiv kontroll över territoriet.

Den tredje punkten uppfyller inte Palestina på grund av ockupationen. Men på denna punkt har folkrätten mjukats upp. När Kosovo erkändes 2008 hade de exempelvis inte kontroll över sitt territorium. Det gick bra ändå.

Vi socialdemokrater kräver att regeringen aktivt arbetar för att Palestina erkänns.
Men Sverige har hittills varit tyst i frågan. Regeringen är splittrad och Folkpartiet försöker stoppa ett erkännande. Att ett så litet parti tillåts blockera en så viktig fråga är pinsamt svagt ledarskap från Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt.

Om Sverige tog aktiv ställning skulle vi kunna spela en stor roll, både inom EU och i FN. Men tiden rinner ut. Därför måste regeringen ge tydligt besked: kommer Sverige att erkänna Palestina?

Åsa Westlund
Europaparlamentariker (S)

Mer läsning

Annons