Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige förtjänar ett rikare medieutbud

Till skillnad från storstädernas invånare kan vi Gävleborgare inte glädjas åt att kunna välja mellan tiotals olika radiokanaler som drivs av privata aktörer. Det är orättvist, tycker Lars Beckman och Carl-Oskar Bohlin (M).

Annons

Sverige behöver fler radiokanaler som lyssnarna kan välja emellan. I Gävle-borg finns bara ett fåtal radiokanaler, exempelvis Mix Megapol och Rix FM, utöver de statliga radio-kanalerna som drivs av Sveriges Radio. De som bor i storstäderna runtom i Sverige kan glädjas åt att kunna välja mellan tiotals olika radiokanaler som drivs av privata aktörer. Det är inte rättvist. Varför ska man inte i Gävleborg få möjlighet att lyssna till exempelvis Lugna favoriter, The Voice, den nya talradion Radio 1 eller Vinyl som spelar musik från 60-talet på FM-bandet i bilen?

Förklaringen är koncessionsavgifterna som de fristående radioaktörerna i dag betalar samt att sändningstillstånden på FM-bandet är begränsande. Koncessions- avgifterna skapar svårigheter att sända radio i Sverige och är en straffskatt på en hel näring. Vi har förståelse för de synpunkter som branschen ger uttryck för, men samtidigt är det viktigt att vi som politiker för en ansvarsfull ekonomisk politik. Ordning och reda i de offentliga finanserna är högsta prioritet. Med det sagt så finns det stora skäl att överväga förändringar i villkoren för den privata lokalradion i Sverige och för oss är det både en näringspolitisk och en mediepolitisk åtgärd.

Nyligen beslutade den svenska regeringen om direktiv till en kommitté som ska utreda uppdraget och villkoren för TV och radio i allmänhetens tjänst, det vill säga public service, inför nästa tillståndsperiod som inleds 1 januari 2014. En kommitté bestående av fem personer ska analysera förutsättningarna för TV och radio i allmänhetens tjänst och lämna förslag på nödvändiga förändringar. Vi har under året engagerat oss i frågan och fokus har framför allt legat på den osunda konkurrens som råder på den svenska radio- marknaden.

Riksdagens utredningstjänst har på vårt uppdrag utrett hur mycket de fristående radioaktörerna betalat i koncessionsavgifter sedan starten 1993 och det är hela 2,1 miljarder. Den siffran kan jämföras med 35,9 miljarder kronor som Sveriges Radio fått i inbetalade avgiftsmedel under samma period. Det råder ingen tvekan om att Sveriges radioaktörer har olika förutsättningar i dagsläget och att det behöver ske förändringar för att öka utbudet av radiostationer i Sverige.

Det är viktigt att vi som politiker värnar om ett fritt medieutbud som många kan ta del av. Vi menar att sam- tidigt som vi ska föra en diskussion om vilken roll public service ska ha i dagens medievärld, så ska vi även bidra till att skapa konkurrens på lika villkor mellan Sveriges Radio och de fria radioaktörerna. Det förtjänar Sveriges befolkning som då får ett rikare medieutbud med större mångfald. Stockholm har tio privata lokalradiostationer.

Varför skulle vi som bor utanför huvudstaden nöja oss med mindre?

Lars Beckman (M)

Carl-Oskar Bohlin (M)

Mer läsning

Annons