Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige går miste om jobb när få vågar starta företag

Att människor befinner sig i utanförskap och inte får en chans att komma in på arbetsmarknaden är ett samhällsproblem och ett stort slöseri.

Ett ökat nyföretagande skulle innebära att fler arbetsplatser växer fram och därigenom bidra med en viktig nyckel för att komma till bukt med dagens problem. Sverige har, internationellt sett, fortfarande en låg andel nya företag och om det finns en vilja i att motverka utanförskapet bör fler företagsvänliga reformer komma på plats.

Mer än 3 miljoner svenskar jobbar idag inom privat sektor, antingen som anställda eller som egenföretagare. Det är också inom privat sektor som jobbtillväxten har störst potential. I dagarna presenterades Global Entrepreneurship Monitor (GEM), en studie över företagandet i 69 länder. Rapporten visar att det bland svenskar finns en låg tilltro till den egna förmågan att driva företag och att vi som land sticker ut då många ser affärsmöjligheter, men få går från ord till handling.

När man tittar på siffrorna från GEM:s rapport är det uppenbart att Sverige har en stor gömd potential av företagsamma människor och med riktade reformer som underlättar företagande kanske fler vågar ta steget. Ökningen av kvinnors företagande sedan mitten av 2000-talet är ett tecken på den potential som finns om den tillåts blomma ut. Möjligheten att driva företag inom kvinnodominerade sektorer som skola, vård och omsorg har bidragit till ett ökande företagande bland kvinnor. Tyvärr är det en utveckling som nu är hotad från flera håll.

Det gäller att de affärsidéer som spirar runt omkring oss nu förvaltas, annars kommer Sverige gå miste om många framtida innovationer och arbeten. Hur får vi flera att våga ta steget? Viktigast är generellt goda förutsättningar för företagande. Det innebär bl a minskad regelbörda, goda möjligheter till kompetensförsörjning och att skatter är utformade så de främjar företagande, investeringar och jobb. Det är dags att reformera för ett mer företagsamt Sverige.

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv