Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige klarade kanadensisk utmaning

Om man drar en vits inför 100 personer är chansen ganska god att någon av dessa skrattar högljutt, även om skämtet i fråga inte är så pricksäkert.

Men när antalet åhörare i stället ligger kring ett dussin klättrar risken för ett iskallt mottagande en bra bit över femtioprocentsstrecket.

Det är en modig skara komiker som tar sig an Gastas minsta uppslutning hittills. Presentatören Stefan Söderblom får inte ens artighetsskratt under sin inledning och när Malin Appeltoft går upp på scenen känner man hur sekundärskammen lurar runt hörnet i en bulldozer, redo att rämna stället till marken om hon inte är rolig. Men efter ett par självsäkra slag mot medelålderskrisen roar Appeltoft med sin spelade livströtthet och trots att materialet är enkelspårigt under hennes korta set gör hon ett intryck med sin avslappnade stil.

Stefan Söderbloms insats glömmer man däremot redan under tiden han levererar den. Det enda av uppträdandet som består i minnet är den skakiga nervositeten som lyser igenom från början till slut.

Även Risto Lepik har svårt att göra något av sina minuter på scenen, vilket förvånar med tanke på hur självklar ståupp-karisma killen har. Attityden skulle kunna backa upp vilket skämt som helst, men människan drar knappt några.

Underligast är det när han mitt under ett utlägg om att han länge önskat att han fötts med Downs syndrom börjar censurera sig själv innan poängen.

Jag hade hellre sett honom gå för långt än halvvägs.

Ett uppsving kommer med Emma Knyckares smarta upplägg att rabbla igenom sin lista över de 13 sorgligaste livssituationerna.

Biten görs komplett med rekvisita i form av blottade fejktatueringar och ett skådespel som neurotiskt vrak, vilket ger en egen ton till akten. När Knyckare följs av en tio minuters paus önskar man att hon fått den tiden i stället.

Kvällens höjdpunkt följer sedan i form av Isak Jansson, en oerhört skicklig komiker som har en intensitet även i sina enklaste utlägg. Imponerande är även hur han lyckas skörda applåder med något så banalt som en imitation av kungen, något som undertecknad kunnat mörda folk för att de försökt sig på i humorsyfte.

Efter denna gyllene uppvisning framstår huvudnumret Manolis Zontanos från Kanada som inte fullt så engagerande.

Den kanadensiska greken inleder stort med färgstarka anekdoter men kommer av sig efter halva vägen och faller in i en allt tröttsammare fälla av sexskämt. Den egna identiteten måste täljas fram tydligare innan Zontanos får möjlighet att konkurrera ordentligt på hemmaplan, såväl som i Sverige.