Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige och EU måste agera nu!

I dag demonstrerar jag och tusentals andra för Palestinas folk och mot kriget i Gaza. Jag gör det med anledning av den massaker vi bevittnat under de senaste dagarna i Gaza, men jag gör det också för kampen mot ockupationen av Palestina.

Över 700 människor har dödats den senaste veckan, en fjärdedel av dessa var barn. De israeliska bombräderna har främst drabbat civila och viktiga samhällsfunktioner. FN-skolor, Röda korsets ambulanser och danska fältsjukhus har jämnats med marken.

Den israeliska ockupationen av Västbanken, östra Jerusalem och Gaza har under mer än 40 år orsakat nöd, död och lidande för det palestinska folket. Vi får därför aldrig tvivla på det faktum att Israel som ockupant och stark militärmakt bär huvudansvaret för vad vi sett under de senaste dagarna. Ett stort ansvar för den fortsatta ockupationen av Palestina och det övervåld Israel använder bär också den Europeiska unionen. EU terror- stämplade Hamas och besatte Gaza i blockad efter Hamas seger i det senaste palestinska valet. Att politiken skulle visa sig kontraproduktiv var ingen överraskning.

Jag tar kraftigt avstånd från Hamas ideologi, inte minst eftersom religiös fundamentalism har tvingat mig och miljoner andra iranier att fly vårt hemland. Men jag respekterar resultatet i det demokratiskt genomförda palestinska valet 2006.

Det är hög tid för Carl Bildt och hans kollegor i EU att förstå hur omvärlden är medskyldig till de övergrepp som dagligen sker mot barn och civila i Gaza.

USA har självfallet ett gigantiskt ansvar för det meningslösa våldet i Mellanöstern. USA:s ovillkorade lojalitet mot den israeliska ockupationspolitiken försvårar freden och stoppar alla ansträngningar från FN. USA:s roll i Mellanöstern har bidragit till upptrappat våld och ökad extremism.

Genom att tydligt stödja odemokratiska regimer och Israels ockupation av Palestina och samtidigt tala om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter anklagas man med rätta för dubbelmoral. En ny amerikansk administration ger möjligheter för EU att kräva mer från USA.

Det är dags för EU och Sverige att agera. Carl Bildt borde agera för folkrätten och palestiniernas rätt till sin egen stat. Det är dags att EU sätter handling bakom orden. Att uttala stöd för en tvåstatslösning är inte tillräckligt.

jurist och kandidat till Europaparlamentet, s

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel