Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige sämst i klassen

Ungdomsarbetslösheten har ökat med drygt 9 000 personer under det senaste året, och ökningen tycks inte ta slut. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är alltmer en arbetslöshetsminister.

Annons

 

Enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror är 44 500 ungdomar arbetslösa, ungdomar mellan 18 och 24 år. Av dem var närmare 6 000 långtidsarbetslösa. Sverige är sämst i EU att ge unga jobb. Ändå har alliansregeringen mage att fortsätta hålla fast vid att ett jobb är viktigt och att alla ska ha ett arbete, men när dom inte finns?

Det vore klädsamt om Sven Otto Littorin kunde ta fram de jobb som inte finns. Om inte borde han och hans högerregering se till att de människor som hamnat utanför den så kallade jobblinjen får a-kassa eller annan försörjning som de kan leva på. Det som nu sker gör att klyftorna i vårt samhälle blir allt djupare. Besvikelsen över den förda politiken, och över politiker över huvud taget är något som gör att många ungdomar vänder politiken ryggen.

Antalet varsel om uppsägningar under januari uppgår redan till minst 13 000, lägg därtill ett mörkertal. Hittills under januari har antalet arbetslösa ökat med 40 000 i jämförelse med motsvarande månad 2008. Snacka om arbetslöshetskris. Allt medan Sven Otto Littorin åker runt i landet för att träffa arbetslösa utan att kunna ge dem ett enda handtag för att få ett nytt arbete.

Inte minst i den offentliga sektorn; sjukvård, äldrevård, skola och tydligen också inom Försäkringskassan, där människor går på knäna på grund av obetalda övertider.

2009 blir ett år med kraftig ökning av arbetslösheten. Det är framför allt de unga som får betala ett högt pris, men också de många som varslats inom tillverkningsindustrin. Nu kommer även uppsägningarna inom kommuner och landsting.

I den lågkonjunktur och finanskris som vi lever i just nu är kampen mot arbetslösheten, och då i alla åldersgrupper, av avgörande betydelse för människors framtid.

Nu när tillverkningsindustrin varslat närmare 100 000 anställda på några månader är det kommunernas och landstingens tur. Redan pågår diskussioner i många kommuner om hur man ska kunna spara när skattebaserna försämras. För att lyckas med sparbetingen är det de kommunanställda som kommer att drabbas inom skola, vård och äldreomsorg.

Visst, Littorin, det blir ett ”skitår”, men framför allt för den regering som givit löften och svikit dem.

SSU. Det har länge varit tyst från SSU. Därtill har antalet medlemmar blivit allt färre. I dag handlar det om några tusental. Därför känns det bra att man nu gör ett utspel om att socialdemokraterna måste satsa mer på ungdomar. SSU kräver ett ungdomspaket för jobb, utbildning och bostäder. Rakt och klart och förhoppningsvis en nystart.

Besked. Mona Sahlin var tydlig i samband med partiets framtidsdagar i Västerås: Socialdemokraterna tänker inte ersätta befintliga kärnkraftsreaktorer med nya. Ett rakt besked till Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP) som båda är kärnkraftskramare. Kärnkraften ska avvecklas i samma takt som som den kan ersättas med förnybar el.

Mer läsning

Annons