Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna dikterar villkoren

Ingen kan ha förvånats över Sverigedemokraternas besked om att man avser rösta för Moderaterna och Kristdemokraternas reservation till övergångsbudgeten. Beskedet var lika självklart som väntat, och det är också därför Moderaterna och Kristdemokraterna lägger förslaget. Därför att de vet att de kan få stöd för den av Sverigedemokraterna.

Att Sverigedemokraterna är mycket nöjda över Moderaterna och Kristdemokraternas agerande kan vi utgå ifrån. Moderaterna och Kristdemokraterna ger Sverigedemokraterna en möjlighet till inflytande och den kommer man ta, precis som efter förra valet. Vad Sverigedemokraterna räknar med är att rösterna i denna budgetomröstning ska leda till en öppning för att i ett senare skede kunna sätta press på Moderaterna och Kristdemokraterna ytterligare. Vilket förmodligen inte är svårt att göra givet de två partiernas allt varmare inställning till Sverigedemokraterna.

Vad Moderaterna och Kristdemokraterna gjort genom att lämna alliansen och istället förlita sig på Sverigedemokraterna är att man gått rakt i den riktning Sverigedemokraterna velat. Sverigedemokraterna har länge varit tydliga med att man vill se en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna. Genom sitt agerande ifråga om budgeten har Moderaterna och Kristdemokraterna skapat det konservativa block bestående av dem och Sverigedemokraterna som Sverigedemokraterna arbetat med att etablera bilden av.

"Dom vill genuint vinna." var Sverigedemokraternas slutsats under torsdagen rörande Kristdemokraterna och Moderaternas budgetutmaning. Och det stämmer naturligtvis.

Ironiskt nog är Sverigedemokraternas besked ett besked som kan bidra till att slutgiltigt lösa de låsningar som finns i svensk politik. Praxis vid budgetomröstningar är att respektive parti röstar på sitt eget budgetförslag. Faller det lägger man sedan ner sina röster. Så gör dock inte Sverigedemokraterna. När den egna budgeten fallit kommer man istället rösta på Moderaterna och Kristdemokraternas budgetreservation. Detta trots att man inte vet vilket det slutgiltiga innehållet i budgeten kommer vara.

Genom att lämna detta besked borde Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna vara än mer motiverade att faktiskt sy ihop en överenskommelse. Torsdagens presskonferens visar trots allt tydligt att Sverigedemokraterna de facto kommer diktera villkoren i svensk politik om övriga partier tillåter dem att göra detta. Och det har Centern och Liberalerna lovat sina väljare att inte tillåta.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Det politiska landskapet i Sverige ritas just nu om.