Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna hycklar i EU-politiken

Annons

Sverigedemokraterna utger sig för att vara EU-motståndare. Men i praktiken är de ett EU-vänligt stödparti till vår borgerliga regering.
I vår riksdag tas ofta beslut som ger EU mer makt över oss. Det handlar om beslut som urholkar svensk lag och grundlag. Nu diskuteras t.ex. att ändra EUs lagar, som är överordnade våra grundlagar, så att det ska ge EU mer makt över vår ekonomi. Det här gäller även för länder som inte är medlemmar i euron.
Svenska folket röstade nej till euron i en folkomröstning 2003. Vi var många som var stolta och glada över det beslutet. Sverige har klarat den ekonomiska krisen bättre tack vare att vi behöll kronan. Men de nya lagarna är i själva verket en smyganpassning till euron. Det är både odemokratiskt och respektlöst mot alla oss som röstade nej i folkomröstningen 2003.
Men när den striden om fördragsändringarna var uppe i riksdagen lämnade Sverigedemokraterna walk over. De kom inte ens på mötet där statsministern berättade om Sveriges ståndpunkter efter det Europeiska rådet. Inte heller tyckte Sverigedemokraterna att det var värt besväret att närvara på mötet som skulle behandla frågan om Sverige ska låna ut pengar till eurokrisens Irland.
Eller ta ett annat beslut som också verkligen berör frågan om EU ska utvecklas i riktning till en stat. Ska EU få en egen gränspolis? Ska Frontex, EUs gränsbevakningsstyrkor få större befogenheter? Ja, det tyckte SD och stödde vår borgerliga regering i den frågan i EU-nämnden. Tydligen är det viktigare att jaga flyktingar än att förhindra att EU får mer makt.
En fråga som verkligen berör våra rättigheter som arbetstagare avgjordes i EU-nämnden den 20e oktober. Vi i Vänsterpartiet krävde tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet respekt för svensk arbetsrätt och svenska kollektivavtal. Detta hotas av EU-rätten. Men Sverigedemokraterna gick inte emot regeringen på denna punkt trots att de hade utslagsröst. Man sviker svenska löntagare och öppnar för att EU ska kunna köra över svensk arbetsrätt. Det innebär inte bara en diskriminering av arbetstagare från andra EU-länder utan också att svenska löntagares rättigheter undergrävs och att löner riskerar att sänkas.
I riksdagens EU-nämnd söker regeringen stöd och mandat när de ska anta EU-lagar i ministerrådet. Där sitter Sverigedemokraterna för det mesta tysta. Tystnaden är ett direkt stöd till regeringen politik som vill ge unionen mer makt över oss. Faktum är att den borgerliga regeringens EU-politik inte skulle vara möjlig utan Sverigedemokraternas passiva stöd.
Sverigedemokraterna försöker framställa sig som EU-kritiker. Men i praktiken är de - på punkt efter punkt - ett borgerligt stödhjul till regeringens EU-vänliga politik. Det finns bara ett ord för ett sådant agerande: hyckleri.
Jonas Sjöstedt, riksdagsledamot i EU-nämnden (V)

Mer läsning

Annons