Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Byggindustrier Gävleborg: Nej till sexistiska studentflak

Ska vi klara av att rusta Sverige för 11 miljoner invånare behöver vi bli fler i byggbranschen. Därför är vi glada att så många nya elever snart tar studenten från bygg- och anläggningsprogrammet här i Gävleborg. Men låt årets student bli utan sexistiska eller rasistiska studentflak. Alla ska känna sig välkomna i byggbranschen!

 

2030 ska minst 25 procent av de som anställs i bygg- och anläggningsbranschen vara kvinnor. Det är högt mål. Idag är endast cirka 28 000 av drygt 320 000 anställda i byggbranschen kvinnor. Att sätta upp ett mål om att tredubbla antalet kvinnor på drygt 10 år kan tyckas väl ambitiöst. Samtidigt finns det bevis för att det går.

 

Bland personer som arbetar med ledningsarbete uppgår andelen kvinnor till 10,1 procent, och bland yrken som kräver specialistkompetens, såsom civilingenjörer och lantmätare, utgör kvinnor 34,4 procent. Den största utmaningen ligger hantverksarbete inom bygg och tillverkning. Där är endast 1,5 procent kvinnor idag.

Nu är det viktigt att branschen kan lära av den positiva trend som vi har sett på tjänstemannasidan och föra över erfarenheterna även på yrkessidan. För det krävs nytänkande och öppenhet från alla parter.

 

Från Sveriges Byggindustrier jobbar vi hårt för att alla ska känna sig välkomna. För oss är det viktigt att få bort alla hinder som kan finnas för att de som är intresserade ska söka sig till oss. Ett sådant är de kränkande banderoller på studentflak från bygg- och anläggningsprogrammen som vi tyvärr har sett senaste åren. Låt oss därför vara tydliga – kränkande banderoller på studentflak är helt oacceptabelt! Sexism och rasism är direkta kränkningar och accepteras inte av våra medlemsföretag. 

 

Ska vi klara av att rusta Sverige för 11 miljoner invånare och se till att det finns bostäder för kommande generationer, förskolor, sjukhus, idrottsanläggningar samt vägar och räls för oss att resa på så behöver vi få de bästa problemlösarna, lagspelarna och mest kreativa personer till vår bransch - både kvinnor och män. Dagens unga kommer aldrig välja en skola som står för trakasserier och sexism – där alla människors lika värde inte står i centrum.

För oss är det viktigt att få bort alla hinder som kan finnas för att de som är intresserade ska söka sig till oss. Ett sådant är de kränkande banderoller på studentflak från bygg- och anläggningsprogrammen som vi tyvärr har sett senaste åren.

Svensk byggbransch ska vara attraktiv, sund och säker. Vi önskar alla studenter på bygg- och anläggningsprogrammen välkomna ut i arbetslivet. Ni behövs! Tillsammans ska vi se till att rusta Sverige. Den ljusnande framtid är vår.

 

Eva Thor

Anders Hansson

Sveriges Byggindustrier Gävleborg

LÄS fler debattartiklar här:

Ta Kommunals medlemmar på Ambulansen på allvar

In med naturen i valdebatten!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel