Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Fängelsemuseum satsar på dödsstraffs-konst och grävjobb i år

Avrättningsplatser förses med konst och rymningar blir utställning – Sveriges Fängelsemuseum i Gävle satsar extra i år, visar det sig.

Gamla avrättningsplatser i Gästrikland och Hälsingland ska få konstinstallationer. Nu söks professionella konstnärer till uppdraget. Det är Sveriges Fängelsemuseum i Gävle som tillsammans med Kulturutveckling Region Gävleborg vill uppmärksamma glömda kulturhistoriska platser men också det dödsstraff som finns än i dag.

33 avrättningsplatser har lokaliserats under den gångna hösten, med hjälp av allmänheten. I nästa steg ska ett antal av dessa lyftas fram. Offentliga samtal och olika program planeras. Men det kommer också att utlysas ett konstnärligt gestaltningsuppdrag. Tillfälliga samtidskonst-installationer blir utplacerade vid fem av platserna.

”Genom att identifiera och lyfta fram tidigare avrättningsplatser runt om i Gävleborg vill vi skapa förutsättningar för en självreflekterande och kritisk läsning av en historisk omständighet som nästan osynliggjorts i Sverige”, skriver Sveriges Fängelsemuseum i ett pressmeddelande.

Projektet kallas ”Gränsland, Mellanrum, avgrunder” och kan genomföras tack vare två miljoner kronor som beviljats i bidrag från Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Men det är inte det enda nya som händer på Sveriges Fängelsemuseum i år. Ett slags jubileum infaller. 2016 har 30 år gått sedan nedläggningen av den gamla Gävleanstalten – byggnaden som numera inhyser Sveriges Fängelsemuseum och Gävle Kulturhus.

Har du varit intagen här? Rymt härifrån? Eller arbetat här? Frågar Sveriges Fängelsemuseum i ett upprop.

Det är starten till projektet ”Fängelset i staden” där museet gräver i sin egen historia.

Och även i det här fallet efterlyses allmänhetens hjälp:

”Vi som arbetar på museet möter många som minns gamla Gävleanstalten. Den har gjort starka intryck, inte bara på dem som har verkat innanför murarna utan också på dem som har rört sig i staden”.

16 april öppnar sedan en ny utställning som fokuserar på Gävlefängelsets moderna historia - 1960-, 1970, och 1980-tal.

Förhoppningen är att Gävleborna vill bidra med sina minnen till projektet ”Fängelset i staden” genom att bland annat delta i en studiecirkel.

I dag, måndag 8 februari hålls en informationsträff kring detta, i Gävles nya Kulturhus tidigare känt som inte så förnäma ”Hotell Hamilton”.