Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges första dödsfall i svininfluensan

/
  • Tidigare på dagen uppgav flera medier att mannen skulle vara från Tierps kommun. Något Ulf Hansson (2:a från vänster i bild), chefsläkare på Akademiska sjukhuset, förnekade under måndagens presskonferens på Akademiska sjukhuset.

Sverige har fått sitt första dödsfall i svininfluensan.

En man i Uppsalatrakten, som avled i fredags, bar på viruset.

Annons

Vid 20-tiden på måndagen bekräftade Akademiska sjukhuset i Uppsala att den avlidne mannen dött i A (H1N1), mer känt som svininfluensan.

Mannen, som var närmare 40 år, insjuknade förra söndagen med influensaliknande symptom, som feber och förkylning, och avled i sitt hem i fredags. Mannen var i de utpekade riskgrupperna, där bland annat lungsjuka och diabetiker ingår. Han hade kontakt med sjukvårdsupplysningen under förra veckan.

– Vi vet ännu inte vilka råd han fick där, säger biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson på en presskonferens på måndagskvällen.
Pappan undersöktes
Mannen hade inte varit utomlands innan han smittades. Risken för att han ska ha smittat någon annan bedöms var liten.

– Smittorisken är störst när man insjuknar och tiden kring det. Han blev sjuk en söndag och då var han inte på jobbet, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan.
Mannens far visar inga influensasymptom. Det har ändå tagits prover på honom, och svaren väntas bli klara tidigast på tisdagen.

Tidigare på dagen uppgav flera medier att mannen skulle vara från Tierps kommun. Något Ulf Hansson, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, förnekar.

– Av hänsyn till mannens anhöriga vill vi inte säga varifrån han är. Men med tanke på de uppgifter som spreds på dagen vill vi dementera att han skulle vara från Tierps kommun eller Älvkarleby kommun.

 

”Vi bör vaccinera”

Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, tar det som ett tecken på att de samhälleliga förberedelserna i Sverige är riktiga.

– Det stärker ytterligare slutsatsen att vi bör vaccinera, säger hon till TT.
Ingenting hon har hört om Uppsalafallet har förvånat henne.

Om det visar sig att mannen avlidit av svininfluensan är det återigen ett tecken på att olika människor kan drabbas olika svårt av smittan.

Antalet fall av svininfluensa har ökat snabbt i Sverige. Enligt experter kan detta i värsta fall peka på en topp redan i början av oktober.

På måndagen kom också ny statistik från Smittskyddsinstitutet som visar att antalet bekräftade fall av svininfluensa i Sverige ökade relativt kraftigt förra veckan. Totalt rapporterades 144 nya fall, fram till söndag 30 augusti. Sedan starten i våras har nu 915 fall bekräftats i landet.

Sammanlagt 218 personer har fått smittan här hemma i Sverige. För 204 av fallen är det okänt var personerna har snappat upp viruset.

 

Mer läsning

Annons