Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges första funk-teater – Gävlebo engagerad i historiskt projekt

Annons

För första gången görs en teaterföreställning som är på alla sätt funktionsanpassad. Av, med och för människor med eller utan funktionsnedsättning.

En helt ny pjäs ska skrivas för att sedan spelas på turné under 2016 och 2017.

Bakom detta historiska kulturprojekt står bland annat Gävlebon Lars-Göran Wadén, känd opinionsbildare och debattör. Han är konsult, föreläsare och utbildare i tillgänglighet- och bemötandefrågor.

Wadén nu ska vara med och göra Sveriges första 100 procent tillgängliga teaterföreställning, under namnet ”Funk i 4D – Landet runt”.

Alla människor har rätt att ta del av och vara aktiv i kulturlivet. Så står det både i Sveriges kulturpolitiska mål och i FN-konventionen om mänskliga rättigheter, påpekar projektledaren Johan Seige, den konstnärliga ledaren Linnéa Grimstedt och Lars-Göran Wadén, kommunikatör, i ett pressmeddelande.

Det nya kulturprojektet drivs av Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Amatörteaterns Riksförbund och möjliggörs med pengar från Allmänna Arvsfonden.

Föreställningen ska enligt planerna turnera till åtta orter runt om i landet. På varje spelplats ordnas inför premiären en hel vecka av seminarier, workshops och föreläsningar om tillgänglighet och mänskliga rättigheter.

De tre huvudpersonerna i projektet ska även göra en dokumentärfilm och en bok om processen.

Lars-Göran Wadén har tidigare varit engagerad i teaterprojektet ”Det funkar” som resulterade i teaterföreställningen ”Blindgångare” och en poesi- och novellsamling. Han var en av de nominerade till titeln Årets Gävlebo 2013.

Annons