Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges försvarsförmåga förbättras

Försvarsmakten får en ökad försvarsförmåga med hög kompetens och användbarhet, både i Sverige, i vårt närområde och internationellt, skriver Tomas Tobé (M) om den nya inriktningen för det svenska försvaret.

Annons

Nyligen beslutade riksdagen om en ny inriktning för det svenska försvaret. Den nya inriktningen innebär att Sverige får en starkare försvarsförmåga och att antalet tillgängliga förband ökar. Sverige kommer att få ett användbart försvar med 50 000 soldater som är tillgängliga för insats direkt. Det nya inriktningsbeslutet är en stor förändring jämfört med dagens försvar där cirka 10 000 soldater kan stå redo inom ett år.

Inriktningen är också ett viktigt trendbrott eftersom det blir det första försvarsbeslutet sedan 1994 som inte syftar till att göra kraftiga besparingar på försvaret. Om oppositionen däremot hade fått sin vilja igenom hade försvaret bantats med cirka 6 miljarder vilket hade minskat antalet tillgängliga förband. Det är beklagligt att Socialdemokraterna valt att närma sig Lars Ohly och Vänsterpartiet i stället för att ta ansvar för Sverige långsiktigt tillsammans med oss borgerliga partier i försvarsfrågan.

Jag anser att försvaret behöver förändras och välkomnar därför starkt den nya inriktningen. De nya hotbilderna som föreligger kräver ett försvar som är anpassat efter ett snabbare händelseförlopp kring hur konflikter både kan uppstå och avgöras.

I framtiden kommer samma förband som är användbara för insatser här hemma även att vara tillgängliga för att agera utomlands. Grundstommen utgörs av bataljonsstridsgrupper som tillsammans med flyg- och marinstridskrafter snabbt och effektivt kan sättas in där det behövs. Det medför att den uppdelning som i dag finns mellan en så kallad utlandsstyrka och övriga förband försvinner.

Vidare innebär det nya förslaget att 28 000 personer kommer att finnas i stående och kontrakterande förband där kärnan utgörs av anställda officerare och soldater som vid behov kompletteras av kontrakterat personal. Det ger både högre kvalité och tillgängligheten.

Förmågan till fredsfrämjande insatser fördubblas genom att 1 700 personer kommer att kunna hållas kontinuerligt insatta i insatser utomlands. Antalet gripenplan blir 100 stycken och antalet nya helikoptrar ska öka successivt. Artilleriet och luftvärnet bibehålls i nuvarande skick. Hemvärnet kommer att omorganiseras till nationella skyddsstyrkor och tillförs nya resurser.

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Mer läsning

Annons