Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges säkerhetsnivå höjs - tidningshusen i Gävle har polisbevakning

Nu meddelar svenska Säkerhetspolisen Säpo att terrorhotnivån i Sverige har höjts från tre till fyra på en femgradig skala.

Annons

LÄS DIREKTRAPPORTEN HÄR

"Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete", skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning om förberedelse till terrorbrott.

– Jag har inga kommentarer över huvud taget. Jag säger ingenting, säger hon till TT.

Polisen ska ha höjt säkerheten i hela landet och bedriver bevakning kring vissa platser, bland annat tidningsredaktioner. Alla mediehus i Sverige får ökad tillsyn.

– Det finns ingen ökad hotbild mot oss utan det handlar enbart om den ökade säkerhetsnivån i landet, säger Arbetarbladets chefredaktör och ansvarige utgivare, Daniel Nordström.

Enligt Daniel Nordström är det inget beslut som är fattat av den lokala polisen. Beslut om bevakning kring olika platser har fattats av den nationella samordningen.

Inget enskilt mediehus har fått ökad hotbild.

– Detta är resultat av ett långsiktigt arbete med enad bransch att förbättra säkerheten för mediehusen och dialogen med Polismyndigheten och Säpo. Vi är nöjda med att Polismyndigheten och Säpo nu tar detta på yttersta allvar vilket dagens möte tydligt visade, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, i ett pressmeddelande.

Även olika resecentrum och tågstationer i landet är bevakade.

I Gävle har polisen under onsdagseftermiddagen patrullerat kring Gefle Dagblad och Arbetarbladets redaktioner. Enligt polisens presstalesperson i Gävle ska Säkerhetspolisen hålla en presskonferens klockan 18.00 på onsdagskvällen.

Vad presskonferens i fråga kommer handla om är oklart.

Enligt Svenska Dagbladet som hänvisar till nyhetsbyrån SIX finns det uppgifter på att en man med syfte att utföra terroristhandlingar ska ha tagit sig in i Sverige.

Göteborgs-Posten skriver enligt källor till tidningen att mannen som Säpo jagar ska ha IS-sympatier och att det handlar om ett konkret hot mot Europa men inte nödvändigtvis Sverige.

Även SVT rapporterar om att det finns en förhöjd hotbild mot Sverige.

Texten uppdateras.