Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Sveriges skolhuvudstad” skulle göra mig stoltare

Lars-Göran Ståhl har i sitt inlägg (Arbetarbladet 18 november) med emfas hävdat att han är stolt över Gävles kandidatur som kulturhuvudstad. Skälen är hans uppfattning, att Gävle som kulturhuvudstad kommer att generera ett stort antal arbetstillfällen.

Annons

Hittills har dessvärre ingen av de tidigare kulturhuvudstäderna visat någon ökad tillväxt eller inflyttning av nya medborgare som Lars-Göran Ståhl hyser förhoppningar om. Luxemburg fick en viss nyinflyttning men detta beroende på helt andra (ekonomiska) skäl. Luxemburg har ju vissa finesser i hantering av banktillgodohavanden som en del personer finner intressant.

Lars-Göran Ståhl nämner Liverpool som ett exempel på hans tes om ökad tillväxt med mera. Nu finns det en viss skillnad mellan Liverpool och Gävle. Liverpool har cirka 900 000 innevånare och ett uppland på drygt 100 miljoner människor, en viss skillnad mot Gävles drygt 92 000 innevånare och hela Sveriges cirka 9 miljoner människor. Besökssiffrorna är därför inte särskilt häpnadsväckande.

Lars-Göran skriver också om Folkteaterns betydelse för Gävle och länet. Visst, det har givits många intressanta och publikdragande föreställningar. Folkteatern som tillväxtmotor för Gävle är dock obefintlig. Skattefinansierade verksamheter bidrar inte till ekonomisk tillväxt – även om de anställda bidrar med vissa skattemedel, dock helt otillräckliga i förhållande till kostnaderna. Kulturellt har naturligtvis Folkteatern bidragit.

Tyvärr har det spritts en viss uppfattning – som jag nämnde i mitt inlägg – att den så kallade kulturella klassen skapar tillväxt, vilket Stockholms Handelskammares utredning av förhällanden i Sverige klart motbevisar. Låt oss inte tro att Kulturhuvudstadsåret kommer att skapa arbetstillfällen – utöver kanske själva huvudstadsåret – och då med hjälp av de 50 miljoner som Gävle kommun avser att satsa just 2014.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel