Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges största Cosplay-festival NärCon kommer till Gävle

I helgen hölls det hittills största NärCon som arrangerats – 9 000 besökare. Linköping stod värd och har också blivit det populära evenemangets hemort. Nu gör NärCon en avstickare till Gävle och Gavlerinken Arena.

Annons

LÄS MER: Jenniefer ger liv åt fantasin

NärCon kallar sig för en "konventsfestival" och riktar sig främst till människor med intresse för japansk och östasiatisk populärkultur i form av serier, som anime eller manga, eller spel.

Det var efter att årets Sommar-NärCon avslutats som informationen lades ut på arrangörens Facebook-sida. 28-30 oktober får Gävle och Gavlerinken besök av hundratals och åter hundratals Cosplay- och spelentusiaster. Det lär inte bli några 9 000 dock, än så länge är det bara de inarbetade Linköpingfestivalerna som kan nå sådana höjder.

– Nu blir det första gången vi kör i Gävle men vi kan i alla fall vänta oss mellan 1 000-2 000 besökare, säger arrangören Samuel Anlér, som också startade NärCon år 2002.

Samuel Anlér är från Örebro ursprungligen men det var när han studerade i Linköping som han kunde hitta lokaler och ett samarbete med kommunen för att kunna arrangera ett spel- och Cosplay-event. I dag hålls två NärCon i Linköping per år – ett på sommaren och ett på vintern. På senare år har även andra städer fått ta del av kakan under höst och vår, bland annat har NärCon besökt Samul Anlérs hemstad Örebro och Stockholm.

Samule Anlér och NärCon har kommit långt sedan starten. Det var inte några 9 000 besökare i begynnelsen.

– 2002 var vi 170 personer som deltog.

Festivalen pågår dygnet runt och besökarna sover över på området. Det blir turneringar i både e-sport och brädspel, workshops och Cosplay-tävlingar i grenarna "Craftmanship" och "Performance". På senare tid har SVT sänt "Performance"-tävlingen där deltagarna, utklädda till en spel- eller seriekaraktär, uppträder på scen.

Hur kom det sig att Gävle blev nästa stopp för NärCon?

– Det var kommunen som bjöd in oss, det är så det går till, berättar Samuel Anlér.