Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svettigt

Ni kanske tror att vintern kommer. Men jag tycker att det är ovanligt varmt just nu.

Annons

Jordens inre glöder i bioaktuella katastroffilmen ”2012” och man får lätt förhöjd temperatur av såna dumheter som att biografbyrån vill sätta 15-årsgräns på den kyska tonårsromantiken i ”Twilight New moon”.

Dessutom drabbas jag oväntat av den ena stekheta mexikanska regissören efter den andra.

Förra veckan var det Guillermo Arriaga som gjort det eldiga dramat ”The burning plain”.

Och den här veckan stormar Carlos Cuarón in. Lillebror till Alfonso Cuarón som regisserade ”Childen of men”.

Carlos verkar vara minst lika begåvad.

Hans dramakomedi ”Rudo y Cursi” (kommande dvd-nyhet) ökar medeltemperaturen på jordens filmklimat.

Den handlar om två bröder som jobbar på bananplantage. Tato vill bli musikartist, Beto drömmer om att vinna miljoner fast det enda som händer är att han spelar bort hushållsmixern.

Men drömmar är drömmar. Inte tror man egentligen att de ska förverkligas.

Livet går sin gång framför byns enda tv-apparat där familjerna ser fotbollsmatcher och frågesportprogram. ”Jag önskar vi hade telefon så jag kunde ringa in och vinna pengar”, suckar Betos fru.

Och så en dag förändras allt. Talangscouten Batuta får punktering på vägen. Tato sjunger demonstrativt för full hals men mannen är mer intresserad av brödernas talanger som fotbollspelare. En av dem kan få följa med till Mexico City och bli stjärna. Men vilken? Straffspark får avgöra. Svettigt.

”Rudo y Cursi” kan inte precis kallas sportfilm. Däremot har fotbollen en viktig roll som symbol för livet, just som i Ken Loachs ”Looking for Eric” (gick på 7:an härom veckan).

Bröderna hamnar i olika lag, deras prestationer mäts mot varandra och filmens berättarröst påminner oss inte för inte om hur det grymma spelet i forntiden började: med en fiendes avhuggna huvud som kickades iväg...

Tato spelas av Gael Garcia Bernal, snygging som jag lovar att ni känner igen från ”Babel” och ”Mammut” bland annat.

Apropå soligt filmväder så startar Stockholm Filmfestival i morgon. Där kan man till exempel se ”Just walking” – där fyra förbannade mexikanska brudar tar hämnd efter att ha tröttnat på att förnedras av gangstermachosnubbar.

Om man vill ha ännu mer Mexico alltså. Och det vill man ju. Diego Luna, som spelar brodern Beto i ”Rudo y Cursi” har förresten en av huvudrollerna.

Bröderna Tato och Beto får smeknamn som fotbollsstjärnor. De blir titelns Rudo och Cursi.

Filmen byter också namn när den hamnar på svenska dvd-hyllor i slutet av november.

Den blir ”Bollar och bananer”. Hurtfriskt tilltag. Minst sagt.

Fast det finns värre. Textremsorna på vissa dvd-er nu för tiden är rena tändvätskan för humöret.

Häromdagen såg jag en film där översättningen förvandlade en krigsveteran som varit placerad i Irak – till veterinär i sandgrop. Som sagt, svettigt. Någon borde få det extra hett om öronen.

Mer läsning

Annons