Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svik inte det afghanska folket

Annons

Sverige har i dagsläget ungefär 500 soldater i Afghanistan. De svenska soldaterna skyddar den afghanska civilbefolkningen och understödjer uppbyggnaden av det sargade landet. Det är ett otroligt viktigt uppdrag. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder och har styrts av krigsherrar, Sovjetiska ockupanter och frihetsföraktande och kvinnoförtryckande talibaner.
Alliansregeringen vill förlänga den svenska styrkans mandat och är beredd att utöka antalet trupper om ett sådant behov uppstår. Vi sviker inte det afghanska folket.
Sedan den FN-stödda invasionen 2001 har Afghanistan börjat vandringen mot fred, demokrati och ekonomiskt välstånd. Men vägen är både krokig och fylld av hinder. Att förvandla ett land som präglats av motsättningar mellan klaner och folkgrupper, och som saknat allt vad moderna institutioner heter, till en liberal demokrati och rättsstat, är inget som åstadkoms snabbt och enkelt. En fortsatt närvaro av Nato, USA och andra länder är helt nödvändig för att Afghanistan inte ska kastas tillbaka ned i avgrunden.
Säkerhets- och biståndsarbete går hand i hand. Utan grundläggande säkerhet för afghaner och utländska biståndsarbetare skulle det bistånd som kanaliseras till landet vara långt mindre effektivt. Det behövs soldater för att hindra talibaner från att bränna ned sjukhus och kasta syra på flickor som går till skolan. Biståndet är i sin tur nödvändigt för att de utländska trupperna i framtiden ska kunna dra sig tillbaka, och låta afghanerna själva hantera säkerheten.
Folkpartiet och Allians för Sverige står helhjärtat bakom det svenska deltagandet i Afghanistan, och vi stödjer våra kvinnor och män som dagligen gör insatser för det afghanska folket. Av vänstern utmålas de som hantlangare i ett krig fört av USA. Men i den region svenskarna har ansvar för utkämpas inget krig. Det är en fredsframtvingande insats, för att skapa stabilitet och säkerhet för det afghanska civilsamhället.
Mot Alliansens tydliga linje – att vi ställer upp för det afghanska folket – står de rödgrönas uppgivna politik, helt dikterad av Vänsterpartiet. S och MP dansar till Lars Ohlys pipa och man vill nu överge Afghanistan. 2011 ska truppen börja dras tillbaka, och 2013 ska svensk militär vara helt ute ur landet. Det är både oansvarigt och ett svek mot det afghanska folket.
I en liberal värld stannar inte solidariteten vid Sveriges gränser. Vi har ett ansvar att delta i kampen för ett fritt och demokratiskt Afghanistan, där mänskliga rättigheter respekteras och människor kan rösta i fria val. Med fortsatt Alliansstyre kommer inte denna solidaritet att offras på grund av kortsiktigt tänkande och anti-amerikanism.
Adam Cwejman
Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Mer läsning

Annons