Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT är SDs nyttiga idiot

Sverigedemokraterna är ett parti, vars demokratisyn ­haltar betänkligt.

Annons

Desinformation är en oerhört obehaglig företeelse. När det handlar om ­demokratiskt valda partier som ägnar sig åt desinformation, blir det hela än mer obehagligt.

I våras besökte Jimmie Åkessons Gävle. Gävleborna gick ut för att visa sitt missnöje och protestera mot Åkesson, mot Sverigedemokraterna och deras rasistiska hatpropaganda. Så beskrevs dock inte Jimmie Åkessons besök i Gävle av Sverigedemokraterna.

På Instagram lade Roger Hedlund, nu riksdagsman för SD, upp bild och filmklipp från den där dagen med glada utrop som ”Folkfest och stora applåder när Jimmie talar i Gävle” och ”Jimmie är populär i Gävle!”. Vad Roger Hedlund inte nämner för sina följare, är att majoriteten inte var där för att stötta Sverigedemokraterna. De var där för att vända ryggen mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Roger Hedlund och därmed SD, förhåller sig till information som man gör i diktaturer. ­Protester blir till folkfest i Sverigedemokraternas ära, den stora majoriteten människor som vände Åkesson och SDs rasism ryggen, förvandlas till människor som kom för att hylla den store ledaren.

På fredag medverkar ­Jimmie Åkesson i Skavlan. Intervjun spelades in i London i måndags, och vi får utgå ifrån att Jimmie Åkesson den dagen inte var sjukskriven.

Klockan 22.00, när Skavlan sänts, kommer Sverigedemokraterna hålla presskonferens. Senast man höll presskonferens, i samband med att man lämnade besked om att man avsåg fälla regeringens budget, sprang samtliga svenska riksmedier dit och direktrapporteringen blev till ett enda långt propagandautskick från Sverigedemokraterna till väljarna.

Sverigedemokraterna skall inte ges större utrymme än deras 12,9 procent i väljarstöd påkallar. Medierna ska inte springa Sverigedemokraternas ärenden.

Att SVT gör sig till en del av SDs propagandamaskineri är skamligt. Skavlanintervjun med Jimmie Åkesson, som den här ledarsidan sett i förväg, är ett journalistiskt totalhaveri. Det är dessutom ett farligt sådant. Vad som vecklar ut sig i rutan, är en intervju där Åkesson, trots att han är en uppenbart tärd man, jonglerar runt med Skavlan, som tyvärr är oförmögen att ställa Åkesson mot väggen. Skavlan fumlar med papper och gör sitt bästa för att ställa kritiska frågor, men intervjuns vinnare är inte Skavlan, det är Jimmie Åkesson. För Åkesson tar sig runt frågorna som han brukar, är oförstående inför vad det egentligen är som skulle vara rasistiskt med Sverigedemokraterna och tar avstånd från uttalanden hans partikamrater gjort genom åren.

Sverigedemokraterna ute i landet visar direkt antidemokratiska tendenser, och vad som sprids från partiet är inget annat än just propaganda. Gång på gång visar Sverige­demokraterna att man ­förvränger sanningen. Vad som skulle få andra partiledare och högt uppsatta partirepresentanter avsatta och kölhalade i media, är bara en helt vanlig dag i SD. Vad andra partier aldrig skulle göra, gör SD. Och när sanningen inte passar SD, när mediernas granskning inte är till deras fördel och deras lögner avslöjas, vägrar SD svara på frågor, bojkottar medier och slungar ut anklagelser om att det är medierna som ljuger.

Det hela är äckligt och utstuderat. För SD vet naturligtvis att de, när de anklagar medierna för att ljuga, talar direkt till sin näthatararmé som villigt kommer föra deras talan på nätforum och i kommentarsfält.

Jimmie Åkesson och SD hör inte hemma i fredagsunderhållning. Att intervjua Åkesson i Skavlan är lika aningslöst som att bjuda in Hitler för att på bästa sändningstid mysprata om NSDAP.

Fredagen blev dagen då SVT blev Sverigedemokraternas nyttiga idiot.

Vägen till helvetet, är ­uppenbarligen kantad av aningslösa journalister och medieföretag.

Annons