Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT:s kungaprogram kritiseras

Annons

2010 var det mest turbulenta året i kungafamiljens historia. Folkfesten i samband med kronprinsessan Victorias bröllop blandades med svarta rubriker om skandalboken, prinsessan Madeleines uppslagna förlovning och kungens svärfars övertagande av ett judiskt företag i Nazi-Tyskland.

Men i SVT:s traditionella program ”Året med kungafamiljen”, som sänds i kväll, får det negativa inget stort utrymme. Boken ”Den motvillige monarken” ägnas två minuter av den timslånga sändningen, den brutna förlovningen en minut. Annars är det idel inslag från resor, invigningar och Nobelhögtidligheter.

Programledaren, journalisten Linda Nyberg, säger att syftet med programmet inte är att granska kungafamiljen utan att ”skildra deras arbetsår”.

– Det finns andra program på SVT som granskar dem. Att vi ändå tog upp boken och Madeleines förlovning beror på att de aspekterna direkt berörde deras arbete. Om inte kungen hade valt att kommentera boken hade den inte blivit en del av det kungliga offentliga året och då hade vi knappast tagit med den heller.

Du gör i programmet en lång intervju med Victoria och Daniel. Var du inte som journalist frestad att ställa frågor om hur familjen påverkats av till exempel boken?

– Boken handlar inte om dem. Kungen och drottningen har jag inte intervjuat sedan i mars.

Linda Nyberg hänvisar vidare till programmets projektledare Meta Bergqvist och SVT:s nöjeschef Mathias Engstrand.

Meta Bergqvist har redan varit ifrågasatt, sedan radioprogrammet ”Medierna” avslöjat att hon är nära vän till kungahuset. Bergqvist avböjer dock att ställa upp på en intervju.

Mathias Engstrand svarar via mejl att: ”Ett annat program med ett annat uppdrag hade säkerligen kunna gå djupare i vissa händelser och valt bort andra.”

– Alla aspekter (...) kan omöjligt rymmas i och ska inte ha plats i just detta programformat. Det resonemanget gällde även som grund för intervjun med Victoria och Daniel.

Engstrand svarar ett rakt nej på frågan om valet av kungafamiljens vän som projektledare påverkat programmets ton gentemot familjen. Han hoppas att valet av Bergqvist inte påverkat tittarnas förtroende för programmet eller SVT.

Per Svensson är kulturjournalist, republikan och medförfattare till Bonniers debattbok om monarkin som utkom tidigare i år.

Han har inte sett ”Året med kungafamiljen” men kallar själva programidén ”ytterligt tveksam”.

– Kungahuset är en institution som representerar statschefskapet, inte en underhållningsfunktion. Det blir märkligt om man inte tar med det som hänt under året och som problematiserar den institutionen. Om de inte tar upp ”Kalla faktas” uppgifter om drottningens pappa blir det ännu märkligare.

Per Svensson tror att programmets själva existens påverkar SVT:s inställning till att bevaka kungahuset.

– ”Året med kungafamiljen” är ett flaggskeppsprogram. SVT är angeläget om att bevara en fortsatt god relation till kungahuset för att få fortsatt tillgång till intervjuer och bilder. Med det här programmet får kungahuset dessutom en direktkanal in i det viktigaste massmediet i Sverige.

TT Spektra