Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT ska inte anklaga någon för något över huvud taget

Annons

Den som inte har något att dölja har sällan heller något behov av att hemlighålla information.

Vänsterpartiets förstanamn till EU-valet, Malin Björk, var den enda av de svenska parlamentarikerna som gjorde sina kvitton tillgängliga för granskning när SvD 2017 granskade hur parlamentarikerna egentligen använde medel som bland annat kontorsersättningen.

Den journalistiska granskningen av makten är viktig. Den fyller en preventiv funktion eftersom blotta existensen av objektiv, granskande journalistik trots allt innebär vetskap om att någon kan komma att gå igenom kvitton, handlingar och beslut. Den journalistiska granskningen innebär också att såväl mutkolvar som kvittokreativa faktiskt upptäcks, även när de lyckas krångla sig genom kontrollfunktioner och revision.

Men av allt att döma är SVTs "granskning" av Malin Björk inte någon granskning utan ett desperat försök att i likhet med kollegorna på Aftonbladet få någon politiker att avgå. För det som målats upp som en skandal med Vänsterpartiets Malin Björk i centrum är av allt att döma inte alls någon skandal.

Oavsett vad SVT antyder. För antyder gör man, och det redan i rubriken:

"SVT avslöjar: Vänsterns toppnamn tar ut traktamente i Bryssel – där hon bor".

Malin Björk har fått traktamente trots att hon sedan många år tillbaka är bosatt i Bryssel. Traktamentet har hon enligt regelverket rätt till även om hon är bosatt i Bryssel. Det kan såklart ifrågasättas, men då är det regelverket som ska ifrågasättas, inte Malin Björk.

SVTs självbild är onekligen grandios. Kritik har inkommit mot "granskningen" och den väljer SVT att besvara med bland annat följande mening:

"SVT har inte anklagat Malin Björk för något formellt regelbrott."

Vad SVT inte tycks förstå, är dock att vare sig SVT, eller något annat mediehus för den delen, har till uppgift att anklaga någon för något över huvud taget. Sådant har vi rättsprocesser till eftersom Sverige är en rättsstat. Medias uppgift är att granska, om granskning visar att regelbrott har begåtts, ja då ska man naturligtvis rapportera om detta. Men att granska, avslöja och rapportera är något helt annat än att anklaga någon. SVTs ord visar dock tydligt varför journalistiska granskningar ibland helt havererar och människor far illa i media genom huvudlösa namnpubliceringar och drev.

Journalistik när den är som bäst lägger fram fakta som kan förändra beslut, ge upprättelse åt den som felaktigt dömts för brott och avslöja strukturella fel. Det är dock inte vad SVT har gjort. Här har man lagt fram fakta, eller snarare den information man lyckats få tag på, för att sedan antyda att detta visar något helt annat än vad det faktiskt visar. Det är direkt ohederligt och har väldigt lite med journalistik att göra.

Det största problemet med Malin Björks förehavanden är av allt att döma nog faktiskt att klitorisarna hon köpt in varit i just plast.

Det är trots allt inte särskilt bra för miljön och rimmar illa med det krig mot plasten som Björks partikollegor i Kalmar, men också många andra, ägnar sig åt för att rädda vår planet.