Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sylvass och bångstyrig samurajaction

/
  • MANGA.
  • MANGA.
  • MANGA.
  • MANGA.

Vad får man om man blandar hiphop, Samuel L Jackson, sylvass cel-shadinggrafik och svärdsvingande samuraj-action?

Annons

Svar: spelversionen av animésuccén "Afro Samurai".

"Afro Samurai" är ursprungligen en mangaserie skapad av den oberoende serieskaparen Takashi Okazaki.

Den tecknade serien blev snabbt en stor succé, både i Japan och här i väst, och följdes upp av en serie animéfilmer.

Filmerna bjöd på celebra gästspel där Hollywood-kändisar som Samuel L Jackson och Ron Pearlman gjorde karaktärernas röster. Dessutom så komponerades spelets soundtrack av Wu Tang Clan-medlemmen RZA, som även gjorde musiken till Quentin Tarantinos grindhouse-hyllning "Kill Bill".

Och när Namco Bandai låter den hårfagre samurajen göra speldebut så är stora delar av teamet bakom tv-serien tillbaka.

Storyn kretsar, precis som serien, kring myten om den ultimate samurajen "Number One" - en titel som ger bäraren av det heliga pannbandet en närmast gudalik makt.

"Number One" utmanas ständigt av uppkomlingar som försöker ta titeln genom dueller.

Huvudpersonen Afro - som fått sitt namn på grund av sin gigantiska afrofrisyr - är både ute efter att hämnas sin far - som dödades som "Number One" - och ta titeln som den ultimata samurajen.

Upplägget i spelet är klart besläktat med actionrökare som "Ninja Gaiden" och "Devil May Cry". Vi bjuds på mängder av snyggt koreograferad svärdsaction och fantastisk grafik.

Men det handlar inte bara om blixtsnabbt knapphamrande.

Spelet använder sig av slow-motionscener där man tajmar sina attacker för att besegra flera motståndare med ett enda hugg. Fokusattackerna ger spelet ett strategiskt inslag som belönar den som tränar ordentligt. Att skiva sina motståndare med ett vältajmat svärdshugg är otroligt tillfredställande och höjer "Afro Samurai" över de flesta spel i genren.

Även om "Afro Samurai osar av kvalitéer så brottas spelet med en sällsynt bångstyrig kamera. I stridens hetta drivs man ofta till vansinne då den fastnar inuti en byggnad eller sticker iväg åt helt fel håll.

Kameraproblemen gör sig även påminda i spelets opolerade plattformssekvenser som blir onödigt frustrerande.

"Afro Samurai" är en påkostad actiontitel som bjuder på en skön dos fartfylld underhållning. Grafik, story och röstskådespeleri håller toppklass och påminner starkt om Tarantinos "Kill Bill"-filmer och Frank Millers serier.

Hade det inte varit för kamerans tillkortakommanden så hade det här varit en given fullträff. Nu slutar det mest som kul och lovande.

Mer läsning

Annons