Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symfoniorkestern säljer för få biljetter

Jämförbara orkestrar drog in fyra gånger mer i biljettintäkter än Gävle symfoniorkester förra året.

– Där har vi ett stort jobb att göra och det har vi påbörjat, säger konserthuschefen Beryl Lunder.

Om ett drygt år tar Landstinget i Gävleborg över fördelningen av de statliga pengar som i dag går raka vägen från Statens Kulturråd till Gävle Symfoniorkester.

Den så kallades samverkansmodellen kan delvis förändra uppdraget för Gävle symfoniorkester. Därför har en förstudie gjorts.

I utredningen jämförs Gävle Symfoniorkester med tre andra orkestrar som också ligger utanför storstäderna. I Gävle låg biljettintäkter markant lägre än i övriga orkestrar.

– De har alla över 1 000 abonnenter och det spelar roll, där har vi ett stort jobb att göra, säger konserthuschefen Beryl Lunder, som ändå är nöjd att antalet abonnemang har ökat från 180 till 461 på ett år.

Enligt Beryl Lunder har Helsingborg också räknat in andra biljettintäkter.

– Men det är helt riktigt att de andra orkestrarna har högre intäkter från biljettförsäljning än vad vi har, säger hon.

Gävle konserthus mål är att ha 1 200 abonnenter om tre år.

Gävle hade också lägst publiksiffra av de fyra jämförda orkestrarna.

Ett tänkbart scenario är att uppdraget för Gävle Symfoniorkester utökas till fler spelningar runt om i länet i framtiden.

– Det finns ett stort intresse att vi ska spela i kommunerna i regionen. Utmaningen är om det blir ett större uppdrag för mindre pengar eftersom våra pengar är bundna i hus och personal, säger Beryl Lunder.

Förstudien slår fast att det behövs fler musiker om Gävle Symfoniorkester ska kunna göra fler konserter eller bredda sin repertoar. I går sa kultur- och fritidsnämnden i Gävle ja till att fortsätta utreda alternativen.

Gävle symfoniorkester bekostas till drygt två tredjedelar av Gävle kommun och till en tredjedel av statsbidrag.