Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systemfelet


Det finns akuta uppgifter att ta itu med för en ny regering. Ett helt havererat trygghetssystem är en uppgift. En ny låglöneklass är en annan.

Akademikerförbundet SSR presenterade på torsdagen en genomgång av vilka det nu för tiden är som får försörjningsstöd (tidigare socialbidrag).

Det visar sig att den absoluta majoriteten av bidragstagarna är människor som egentligen skulle ha sin försörjning från a-kassa och sjukförsäkring. Men även människor som inte klarar sig på sin lön.

Över hälften av alla med försörjningsstöd är arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga som inte klarar sig på ersättningen från trygghetssystemen, eller inte får någon ersättning alls.

Enligt Akademikerförbundet SSR är det bara var sjunde som får stöd av rätt skäl. I torsdagens Arbetarbladet framgår det att endast 3 respektive 6 procent i Hofors respektive Sandviken av bidragstagarna får försörjningsstöd av rätt skäl. Övriga på grund av ett raserat trygghetssystem och låga löner.

A-kassan är i dag svår att försörja sig på och det samma gäller sjukersättningen. Att klara sig på en skitlön som dessutom är på deltid kräver en hel del uppfinningsrikedom.

De här skitlönerna, och de här deltiderna, de finns oftast i kvinnodominerande branscher, som i hemtjänsten, inom handeln, eller i hotell- och restaurang enligt Akademikerförbundet SSR. Det senare är lite konstigt, eftersom restaurangmomssänkningen skulle ha gett upphov till mängder av nya jobb enligt supportrarna.

Vi kan väl konstatera att sänkningen åtminstone inte gett en uppsjö av jobb med schyssta löner och villkor. Samtidigt har vi politiska partier som på allvar menar att vi har för höga lägsta löner i det här landet. Det är ett hån mot alla dem som inte får ekonomin att gå ihop, trots att de arbetar.

Försörjningsstödet är tänkt att vara det sista skyddsnätet och en tillfällig hjälp. Det ska hjälpa människor som inte omfattas av försäkringssystemen, som inte har ett arbete. Det gäller inte längre. En ny regering måste nu, inte sedan, laga a-kassa, sjukförsäkring, och säkerställa att det går att leva på lönen. För dagens situation splittrar samhället och ger grogrund för rasism och fascism. Efter regeringsbildning måste detta vara prio ett.