Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ansvar för integrationspolitiken

Annons

Tobias Billström har gjort mycket för att förbättra integrationen. Man får numera arbeta som asylsökande. En annan stor förändring är att Migrationsdomstalar etablerats i landet. Det finns dock mycket kvar att göra.


Integrationen är en viktig del av dagens samhälle. Världen har blivit mer globaliserad. I dag är det en självklarhet att jag kan åka till vilket land jag vill för att studera eller arbeta. Vad kan då länderna göra för att underlätta för mig att komma in i samhället?

I Sverige visar det sig att man inte gör tillräckligt. Man placerar alla i samma orter, utan någon som helst utvärdering. Jag tycker därför att man i Sverige måste bli bättre på att hjälpa folk som kommer hit, och även folk som redan kommit hit och fastnat i utanförskap. Det verkar inte ens finnas någon debatt om problemen. Något jag trodde skulle komma när Sverigedemokraterna kom in i maktens korridorer, men icke.

I Gävle finns det flera exempel på just detta. Ett av dessa är en person som bott i Sverige i över 30 år. Han är utbildad veterinär. När han kom hit så blev han ombedd att gå om hela sin utbildning för att kunna jobba här. Han äger idag en korvvagn på Rådhustorget. Han ville arbeta som veterinär, men fick inte rätt hjälp och gav upp den drömmen.

Vad är då lösningen?
Mitt förslag är att Migrationsverket delas in i fem avdelningar. Den första ska ta hand om problematiska integrationsfall, så som flyktingar och invandare utan papper. Den andra tar hand om enklare integrationsfall. Efter att all fakta lagts på bordet så tar Migrationsdomstolarna hand om fallen.

Den tredje handlar om skola och arbete. Här får personen hjälp att hitta en bra utbildning till sig själv, eller en bra skola till sina barn. Man tittar även på vad föräldrarna kan utbilda sig till, eller vad man kan jobba som baserat på deras utbildning från hemlandet. Här ges också obligatorisk SFI.

Den fjärde stationen är uppföljning. De som arbetar här arbetar med att se hur det har gått med arbetet, eller skolan, och ser till att individen är integrerad. Hur mår familjerna? Hur fungerar arbetet? Hur går det för barnen i skolan?

Den femte grenen ska ge rådgivning. Det handlar om att ge utbildningar om det svenska systemet, och det kan även handla om juridiska frågor som dyker upp.
Det ska även finnas en personlig handledare i det här systemet. Det skall vara en person som alltid finns tillgänglig, och som hela tiden hjälper individerna att komma till rätta.

Jag tror att den här omorganisationen kan göra mycket nytta för att hjälpa de människor som kommer till Sverige. Det är också ett system som givetvis ska hjälpa de som redan befinner sig i landet.

Man måste även göra fler riktade insatser för att förbättra integrationen. Det känns inte som att de styrande politikerna inser att det handlar om liv som blir förbisedda, förstörda och till intetsägande.

Det viktigaste är att diskussioner och debatter tas mer frekvent för att lösa problemet. Det kostade mycket pengar att starta Migrationsdomstolarna, och mitt förslag kostar, även det, mycket pengar, men nu är det dags att ta nästa steg.

Det är dags att ta integrationspolitiken på allvar igen. Ta ansvar!

Jacob Henriksson
MUF Gävle

Mer läsning

Annons